Narodno pozorište u Beogradu postalo član Evropske pozorišne konvencije

Narodno pozorište Beograd

Beograd, 15. jun 2020. – Narodno pozorište u Beogradu postalo je punopravni član Evropske pozorišne konvencije, međunarodne organizacije koja okuplja značajna evropska pozorišta u cilju međunarodnog povezivanja i obogaćivanja umetničkog rada.

Narodno pozorište učestvovalo je na pozorišnoj konferenciji koju je organizovala Evropska pozorišna konvencija od 10. do 12. juna 2020. godine u Gracu, saopšteno je.

Кonferencija je održana onlajn, a tema je bila „Povezivanje razdvojenih – ponovno otvaranje evropskih pozorišta“.

Neka od pitanja kojima su se bavili učesnici panela, radionica i sastanaka su bila: Кakav svet možemo da očekujemo nakon krize uzrokovane koronavirusom? Кako pozorišta mogu da oblikuju najbolju moguću budućnost za svoje kuće i svoja društva?

Posle izlaganja upravnice Ivane Vujić na generalnoj skupštini Evropske pozorišne konvencije kada je govorila o Narodnom pozorištu i budućim planovima, generalna skupština je izglasala prijem Narodnog pozorišta u članstvo u ovoj organizaciji.

Evropska pozorišna konvencija osnovana je 1988. godine kao platforma za dijalog i interakciju stremeći ka novoj publici u današnjem evropskom društvu ističući raznolikost evropskih jezika i negujući međusobnu saradnju i umetničku razmenu širom Evrope i van nje.

Mrežu Evropske pozorišne konvencije čini više od 40 pozorišta iz preko 20 evropskih zemalja. Članstvo u ovoj organizaciji omogućava razne vrste umetničkih i organizacionih razmena.

Dokument o prijemu u članstvo Evropske pozorišne konvencije potpisali su Ivana Vujić, upravnica Narodnog pozorišta i Serž Rangoni, predsednik Evropske teatarske konvencije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…