1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. Srbija i Evropska unija
  5. Narodna skupština i Nacionalni konvent nastavljaju saradnju na pristupanju EU

Narodna skupština i Nacionalni konvent nastavljaju saradnju na pristupanju EU

Evropske integracije

Beograd – Predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije Elvira Kovač razgovarala je sa koordinatorkom Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Bojanom Selaković o nastavku saradnje.   

Nacionalni Konvent o EU je savez udruženja nastao sa ciljem da održava i unapređuje dijalog između predstavnika državne administracije, političkih pаrtiја, nеvlаdinih оrgаnizаciја, stručnjаkа, privrеdе, sindikаtа i prоfеsiоnаlnih оrgаnizаciја о pristupаnju Srbiје Еvropskoj uniji.

Kovač je istakla da su Odbor i Narodna skupština imale intenzivnu saradnju sa Nacionalnim konventom o EU i da je bitno da se nastavi praksa održavanja konsultativnih sastanaka u postupku razmatranja predloga pregovaračke pozicije u procesu pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Selaković je ocenila da je bitno nastaviti saradnju i ukazala da je za organizacije civilnog društva od izuzetnog značaja da koriste institucionalne mehanizme kroz koje mogu da utiču i da sarađuju sa donosiocima odluka.

Kovač i Selaković su se saglasile da postoji značajan prostor da se, kroz zajedničko delovanje, radi na vraćanju podrške građana evropskim integracijama Srbije.

Ocenile su da bi, u tom smislu, bilo korisno održati sednice Odbora za evropske integracije van sedišta Narodne skupštine, u lokalnim sredinama, gde bi kroz direktnu komunikaciju građanima bile predstavljene sve prednosti i konkretni benefiti koje donosi članstvo Srbije u EU.

Kovač i Selaković smatraju i da je regionalna saradnja od izuzetne važnosti sa aspekta evrospkih integracija Zapadnog Balkana.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…