Narodna inicijativa za legalizaciju romskih neformalnih naselja

U prostorijama SKRUG Liga Roma održan je sastanak sa regionalnim koordinatorima 10 regionalnih odbora Lige Roma za realizaciju Kampanje “Dekada 2015-2025.
 
Cilj kampanje je prikupljanje 30 hiljada potpisa građana Srbije koji će se predati Narodnoj skupštini za usvajaje Zakona o legalizaciji neformalnih romskih naselja.Ovaj projekat realizuju Stalna konferencija romskih udruženja građana, Romski ženski centar “Bibija” i Centar za prava manjina. 
 
Zašto dati svoj potpis za ovu Narodnu inicijativu?
 
Zato što u Srbiji postoje 593 neformalnih naselja od kojih su oko 200 romskih naselja koja su starija od 70 godina, u kojima živi oko 120.000 ljudi. Par desetina naselja su iz 19 veka.Ta stara naselja što nisu legalizovana, nemaju kanalizaciju, vodu, struju, komunalnu infrastrukturu i izgledaju veoma ružno i nebezbedno za život.
 
Zato što je ovo jedina zakonska mogućnost legalizovati neformalna naselja u kojima žive Romi.
 
Zato što tek svaki 100-ti stanovnik ovih naselja doživi 60-tu godinu života, dok je smrtnost dece  3,5 puta veća nego kod većinske zajednice.
 
Zato što više neće biti raseljavanja Roma bez prethodnog obezbeđenog smeštaja.
 
Zato što će se rešiti dugogodišnji problemi nelegalne gradnje na opštinskom zemljištu.
 
Zato što odgovorna politika države prema romskim naseljima  predstavlja politički stav koji može da ubrza proces ulaska Srbije u EU.
 
Kampanja “Dekada 2015-2025″  počela je sa realizacijom od 01.07.2015.g. na teritoriji cele Srbije!
 
Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…