Narod nije genocidan

Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo i Komitet pravnika za ljudska prava pozvali su danas poslanike Srbije da 11. jula organizuju komemorativnu sednicu u znak sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, usvoje deklaraciju kojom se osuđuje genocid i učestvuju na komemorativnom skupu ispred zdanja Skupštine Srbije.

Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo poručio je da Srbija danas beži od reči genocid i javnost ubeđuje da bi prihvatanjem te kvalifikacije zločina u Srebrenici ceo srpski narod bio proglašen genocidnim.

Odbijanjem Srbije da prihvati kvalifikaciju genocida, ono što je napisano u dve presude u kojima je učestvovalo 36 sudija iz 29 zemalja, uključujući i Rusiju, svi lideri od 2000. godine održavaju kontinuitet sa ratnim rukovodstvom iz devedesetih, rekao je Stjepanović.

Stjepanović smatra da je vlast trebalo da osudi svoje prethodnike i da se od njih distancira. Srpski narod nije genocidan i mora da osudi one koji su genocid počinili, poručio je Stjepanović koji smatra da Srbija, baš zbog toga što je učestvovala u svim ratovima devedesetih, sada mora biti lider u regionu kada je reč o pomirenju i da zaustavi trend zataškavanja i poricanja. Stjepanović je podsetio i na, kako je rekao, dobru i važnu izjavu premijera Aleksandra Vučića u Mostaru koji je rekao da bi "Bošnjaci i Srbi trebalo da zamene cipele".

Ako u Srbiji postoji volja za tako nečim, onda obeležavanje 21. godišnjice genocida u Srebrenici u Srbiji ne bi trebalo da prođe kao 20. godišnjica. Ukoliko Srbija nastavi sa zataškavanjem činjenica i poricanjem genocida, onda će rezultat biti revizija istorije, sudskih činjenica o Srebrenici i ratu u Bosni i Hercegovini, smatra Stjepanović.

To nije put ka pomirenju, već plodno tle za nove sukobe i bošnjačke cipele će nam biti teške i neudobne, zaključio je on. Anita Mitić iz Inicijative mladih rekla je da je poziv ove tri organizacije za obeležavanje 21. godišnjice genocida u Srebrenici poslat svim poslanicima. Važno je da se odredi šta su vrednosti Srbije, gde želi da ide, u kakvu budućnost, da se odredi prema regionalnoj politici pomirenja, rekla je Mitić. Prema njenim rečima, Srbija u regionalnom pomirenju ide jedan korak napred, a dva unazad.

Jovana Spremo iz Komiteta pravnika za ljudska prava rekla je da ta organizacija podržava inicijativu za obeležavanje godišnjice genocida u Srebrenici, ali je podsetila i na odluku policije da prošle godine, dan uoči skupa organizacija civilnog društva "Sedam hiljada" taj skup zabrani.

Spremo je ocenila da je sada pravi trenutak za jasan politički stav i jasno određenje Srbije prema genocidu u Srebrenici.

Izvor: Fonet/Medija centar Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…