Napadnut aktivista Građanskog fronta u Nišu

Borisav Perić

Niš, 31. januar 2019. – Građanski front saopštio je da je napadnut njihov aktivista i člana Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS) iz Niša Borisav Perić.

Podsećamo, Građanski front je formiran 2016. dogovorom sedam organizacija civilnog društva iz pet gradova Srbije.

Kako su naveli u saopštenju, u noći 30. januara razbijeno je staklo na Borisovom automobilu dok je vozilo bilo parkirano ispred niške autobuske stanice.

Iz automobila nije odneto ništa od vrednosti, ali je pocepana nalepnica #1od5miliona, koja je bila zalepljena na komandnoj tabli. Incident je odmah prijavljen niškom MUP-u.

Ponovo smo svedoci nasilja prema političkim neistomišljenicima koje se ovoga puta ogleda u napadu na imovinu i ugrožavanje bezbednosti Borisava Prelića“, ocenjuje  Građanski front, platforma koja okuplja veliki broj građanskih lokalnih inicijativa širom Srbije i najoštrije osuđuje napad na svog člana i zahteva od vladajućih struktura da odmah odustanu od nasilja kao načina političke borbe.

Borisav je bio izuzetno aktivan na niškim protestima #STOP teroru, i može se videti u prvom planu video-izveštaja Južnih vesti sa poslednjeg protesta, kako svirajući bubanj uzvikuje parole. Ne želeći da prejudiciramo rezultate istrage, moramo, na osnovu svih prethodno navedenih detalja, da izrazimo svoju zebnju da se radi o politički motivisanom napadu. Članovi UPSS-a aktivno učestvuje u građanskim protestima #STOP teroru, a tokom protekle četiri godine UPSS je organizovao brojne građanske proteste, na kojima nikada nije bilo nijednog incidenta“, ističu iz Građanskog fronta.

Podsećaju da je nedavno na sličan način oštećeno i vozilo Predraga Voštinića člana Lokalnog fronta iz Kraljeva, kao i da su njihovi aktivisti na konstantnom udaru režimskih medija koji za cilj, kako kažu, ima stvaranje atmosfere linča u kojoj su ovakvi i gori napadi opravdani jer se izvode protiv „izdajnika“, „rušitelja države“, „stranih plaćenika“ kako nas u tabloidima nazivaju.

Kao najradikalniji potez vlasti navode pokušaj otmice Ksenije Radovanović iz Inicijative Ne davimo Beograd, čiji vinovnici, uprkos reakciji policije na terenu, nisu čak ni privedeni već su nakon poziva iz vrha policije pušteni na slobodu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…