Napadač na novinarku plaća 50.000 dinara u humanitarne svrhe

Goran Živković iz Vučja koji je 5. novembra ove godine fizički napao dopisnicu “Blica” iz Leskovca Milicu Ivanović, uplatiće svoju kaznu od 50.000 dinara u humanitarne svrhe.

Na takav predlog Ivanovićeva je pristala danas u Osnovnom tužilaštvu u Leskovcu koje je Živkovića, po prijavi policije, gonilo za krivično delo ugrožavanje sigurnosti za koje je zaprećena i kazna zatvora od 6 meseci do 5 godina.

Prihvatila sam predlog napadača zato što je priznao krivično delo, pokajao se i izvinio se. 50.000 dinara je minimalan iznos i mislim da je najbolje da se potroši u humanitarne svrhe – kaže Ivanovićeva.

Živković, koji je rukovodilac pogona hladnjače i predsednik sindikalne organizacije “Porečja”, napao je novinarku “Blica” i urednicu portala “Jugmedia” u krugu te fabrike kada mu je postavila pitanje o platama zaposlenih.

Ovaj slučaj treba da posluži za primer svima koji misle da su novinari na radnom zadatku nebranjena meta. U mom slučaju, leskovačka policija je odmah reagovala i privela napadača, a tužilac je dan kasnije umesto na prekršajnoj, insistirao na krivičnoj prijavi – objašnjavaIvanovićeva.

Slučaj novinarke Milice Ivanović nije izolavan. Prema podacima Nezavisnog udruženja novinara Srbije, u toku ove godine napadnuto je 35 novinara, što navodi na zaključak “da su medijske slobode veoma ugrožene“.

Isto Udruženje takođe zaključuje da je „ponižavanje novinara od strane zvaničnika ove godine dostiglo svoj vrhunac“.

Izvor: Nezavisno udruženje novinara Srbije

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…