NALED: Startovala prva platforma za alarmiranje građana o izmenama planova za izgradnju

Foto: naled.rs

Beograd – Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) saopštila je da je i zvanično pokrenuta digitalna platforma „Budi deo plana„, preko koje će korisnici u realnom vremenu dobijati obaveštenja o izmenama planskih dokumenata i moći da na njih elektronskim putem podnesu eventualne prigovore.

Aplikacija „Budi deo plana je razvijena za potrebe grada Kragujevca, koji je izabran za pilot lokalnu samoupravu, o čijim će planskim dokumentima koji su u proceduri za izmene i usvajanje javnost, moći da bude obaveštena putem mejla, sms ili viber poruka, navedeno je u saopštenju.

Kako je istaknuto, platformi „Budi deo plana„, koja je važan korak ka formiranju jedinstvenog nacionalnog sistema eProstor, mogu da pristupe svi građani Srbije.

Aktivacija nove IT platforme predstavljena je na prvoj ovogodišnjoj sednici Saveza za imovinu i investicije NALED-a i deo je oglednog projekta „Glas građana u urbanističkom planiranju„, koji finansira Silp fond Švedske agencije za međunarodnu saradnju (Sida).

Prema rečima Jasmine Radovanović, vodeće savetnice za imovinu i investicije u NALED-u, cilj razvijanja platforme jeste da se podigne transparentnost izrade prostornih i urbanističkih planova, kako bi se sprečile situacije u kojima građani saznaju da se nešto gradi tek iz medija ili kada radovi započnu.

Ovo je važna nova usluga na korist privredi i građanima, koji će na vreme biti alarmirani o planovima za izgradnju u svojoj sredini i više neće morati primedbe da podnose samo na šalterima nadležnih institucija i komisija, već mogu to da urade onlajn. Verujemo da će ih to ohrabriti da se zainteresuju i da budu u toku sa prostornim i urbanističkim planiranjem, kao i da će doprineti da se podstakne izgradnja koja je više u interesu i na korist zajednice„, ukazala je Radovanović.

Dodala je da je sledeći korak da ovaj vid razmene informacija postane praksa i zaživi u celoj zemlji, kako bi se uspostavio jedinstveni nacionalni sistem eProstor, za koji se NALED zalaže.

Geografski fakultet u Beogradu pružio je stručnu podršku NALED-u u realizaciji pilot projekta, a dekan tog fakulteta Velimir Šećerov ukazao je da je nedostatak transparetnosti ključni problem u urbanističkom planiranju.

Platforma je, s jedne strane, put da građani steknu veće poverenje u rad lokalne administracije, a s druge važan mehanizam da se ubrza izrada prostornih i urbanističkih planova i ostvare velike uštede„, objasnio je Šećerov.

Prijavom na platformu budideoplana.rs svi koji žele da znaju šta se dešava i planira u prostoru na teritoriji grada Kragujevca dobijaće notifikaciju i to već u fazi podnošenja inicijative za izmenu planskih dokumenata.

Načelnik Uprave za razvoj i investicije grada Kragujevca Dejan Ružić istakao je da će zahvaljujući platformi „Budi deo plana“ biti obezbeđana transparentnost u radu lokalne samouprave.

Ponosni smo na to što se ova platforma našla prvi put u primeni upravo za izmene planova na teritoriji grada Kragujevca, jer na taj način obezbeđujemo da rad naše lokalne samouprave i u ovoj oblasti bude transparentan i uvodimo nove elektronske usluge koje će ubrzati i olakšati razmenu informacija sa građanima„, naveo je Ružić.

Nakon sprovođenja projekta u gradu Kragujevcu biće definisane konkretne preporuke za transparentniji  proces prostornog planiranja u čitavoj Srbiji.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…