Nakon Bregzita novi odnos snaga u Evropskom parlamentu

Evropski parlament

Brisel, 28. januar 2020. – Izlazak Velike Britanije iz EU u izvesnoj meri će promeniti i odnos snaga u Evropskom parlamentu i mogao bi Briselu da iskomplikuje sprovođenje reformske agende.

Gledano prema brojevima, glavni dobitnik reorganizacije u EP biće grupa desnog centra Evropska narodna partija (EPP) predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen. Ta grupa je već najjača u EP.

Međutim, da bi ambiciozni Zeleni sporazum Usule fon der Lajen prošao neokrenjen u EP, nemački konzervativci moraće da se oslone na široku koaliciju centra. A tu bi mogle da se pojave komplikacije.

Posle Bregzita EP će izgubiti 73 britanska evroposlanika od kojih je jedan još prošle godine napustio Brisel odnosno Strazbur kako bi zauzeo mesto u britanskom parlamentu.

Od tog broja, 46 poslaničkih mesta biće sačuvano za buduće članice EU a 27 će biti odmah preraspodeljeno zemljama koje su nedovoljno zastupljene u EP.

Grupa desnog centra EPP neće izgubiti nijedno mesto zbog Bregzita, jer su britanski konzervativci bili u grupi sa manjim evroskeptičnim blokom, ali će dobiti pet novih i imaće ukupno 187 evroposlanika.

Evropski parlament imaće posle Bregzita 705 poslanika.

Bregzit partija Najdžela Faraža ostaviće 27 slobodnih mesta. Međutim, ona posle izbora u maju 2019. nije uspela da se priključi nijednoj grupi u EP i njenim odlaskom se samo smanjuje broj nezavisnih poslanika.

Nikome neće nedostajati„, rekao je vođa liberala, bivši belgijski premijer Gi Verhofstat čiju će grupu Obnoviti Evropu pogoditi odlazak 17 britanskih liberalnih demokrata.

Liberali će ostati treća snaga u Parlamentu, još uvek iza socijalista iz SD koji će izgubiti 10 evroposlanika iz redova britanskih laburista ali će dobiti nova četiri poslanika i imati ukupno 148.

Grupa krajnje desnice Identitet i demokratija dobiće tri nova člana i imati ukupno 76 evroposlanika tako da će nadmašiti Zelene koji će se spustiti na peto mesto po snazi u EP sa 67 evroposlanika.

Na šestom mestu sa 59 poslanika, kada se oduzmu britanski konzervativci, biće evroskeptični Evropski konzervativci i reformisti (ECR) ispred radiklane levice – Ujedinjene evropske levice (GUE) sa 40 evroposlanika.

U EP dolazi ukupno 27 novih evroposlanika i to po pet iz Francuske i Španije, po tri iz Italije i Holandije, dva iz Irske i po jedan iz Poljske, Rumunije, Švedske, Austrije, Hrvatske, Danske, Finske, Estonije i Slovačke.

Za sada 15 novih evroposlanika nema „očigledan ideološki dom“ i Zeleni se nadaju da će ojačati svoju poziciju tako što će „prigriliti“ nekoliko nezavisnih poslanika.

Njihovi pogledi uprti su na troje katalonskih separatista, iako Španija nastoji da im se oduzme poslanički imunitet i da ih vrati kući da im se sudi.

Zeleni su zainteresovani i za italijanske populiste iz Pokreta pet zvezda.

Međutim, kopredsednik grupe u EP Filip Lamber priznao je AFP da su Zeleni podeljeni po tom pitanju.

Neki žele da radimo sa svakim kako bi podigli grupu na četvrtu po snazi u EP, drugi su za to da sačekamo. Grupa će zauzeti stav o tome u narednih nekoliko nedelja„, rekao je Lamber.

Za Pokret pet zvezda zainteresovani su i liberali.

EPP će pak 3. februara odlučiti da li će formalno isključiti iz članstva stranku Fides mađarskog premijera Viktora Orbana zbog kršenja demokratskih standarda.

To bi ih koštalo 14 poslaničkih mesta a Orban bi mogao da pokuša da osnuje novu desničarsku populističku frakciju, mada zvaničnici EPP kažu da teško da će naći 25 članova za formalnu grupu, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…