Najskuplji gradovi na svetu su Hong Kong, Singapur i Osaka

društvo

London, 21. mart 2020. – Hong Kong, Singapur i Osaka su najskuplji gradovi na svetu prema najnovijem istraživanju Obaveštajne jedinice Ekonomista, dok je velika većina evropskih gradova zabeležila pad na listi.

Život je pojeftinio i u Beogradu, koji je pao za 10 mesta i našao se na 102. mestu.

Prvo mesto su ove godine, kao i prethodne, delila tri grada, ali ovoga puta sva tri u Aziji. Pariz, koji je je prošle godine bio na vrhu liste, pao je na peto mesto, koje deli sa Cirihom. Francusku prestonicu zamenila je Osaka.

Kada je u pitanju evrozona, primetan je jasan trend u svim evropskim gradovima. Zbog umerene domaće tražnje i niskih cena energenata na globalnom nivou u Evropi je tokom 2019. inflacija ostala niska.

Od 37 evropskih gradova koji su obuhvaćeni istraživanjem 31 grad je pao na listi Ekonomista. U svim gradovima osim u Moskvi, Sankt Peterburgu, Kijevu i Istanbulu troškovi života su smanjeni.

Ženeva, koja je već dugo među 10 najskupljih gradova na svetu, pala je sa petog na 10. mesto, a Kopenhagen sa sedmog na 11. mesto.

U prvih 10 ostala su samo tri grada u Evropi, u odnosu na sedam koliko ih je bilo pre 10 godina. Evropski gradovi ipak nastavljaju da budu u vrhu liste kada su u pitanju pojedinačne kategodije lične nege, proizvoda za domaćinstvo i rekreacija, što između ostalog odražava visoke plate.

Za razliku od evropskih gradova, 15 od 16 američkih gradova su se popeli na listi Ekonomista, zahvaljujući jakoj valuti i stabilnoj domaćoj tražnji koji su uticali na rast cena.

U prvih 10 najskupljih gradova su Njujork, koji je na četvrtom, i Los Anđeles, na osmom mestu. Najveći skok napravili su Boson, Atlanta i San Francisko, u kojem je posluga u kući najskuplja na svetu.

Pored Osake, i glavni grad Japana Tokio popeo se na listi sa 13. na osmo mesto, zahvaljujući jačanju jena.

Jedini grad na Bliskom istoku koji se našao među 10 najskupljih gradova za život je Tel Aviv, na sedmom mestu, sa sve većim troškovima prevoza, uključujući posedovanje automobila.

Visoka inflacija, koja je bila delimično posledica devalvacije lokalnih valuta tokom prethodnih godina, rezultirala je najvećim poskupljenjima u pojedinim gradovima. Među njima je i glavni grad Venecuele, Karakas, gde su troškovi života porasli za 140%.

U 133 grada koja su istraživana, život je u proseku pojeftinio za oko 4%, navodi se u izveštaju. Na to su najvećim delom uticali labavija monetarna politika, nesigurnost zbog američko-kineskog trgovinskog rata i jak američki dolar.

Najveći skok na listi zabeležili su Istanbul, za 24 mesta i Kijev, za 22 mesta. Moskva je takođe postala skuplje mesto za život, pa se sa 102. popela na 86. mesto, delom zbog toga što je ruska vlada povećala porez na dodatnu vrednost sa 18% na 22%, povećavajući time potrošačke cene.

Evropski gradovi zabeležili su najveće padove na listi Ekonomista. Među njima su Sofija, Rejkjavik, Rim i Dizeldorf. To je uglavnom posledica slabljenja evra i valuta vezanih za evro u odnosu na dolar.

Beograd, koji je pao za 10 mesta, na 102, takođe se našao među 10 gradova sa najvećim padom u odnosu na prethodnu godinu.

Lista najjeftinijh gradova ostala je bez većih promena, ali odražava dva trenda. Prvi je da je najviše gradova na dnu liste u južnoj Aziji, od kojih je tri u Indiji. Uprkos brzom povećanju broja stanovnika i rastu ekonomija, južna Azija je ostala jeftina za život zbog niskih plata i velikih nejednakosti u prihodima.

Drugi trend je velika politička i ekonomska nestabilnost u tim gradovima.

Istraživanje Ekonomista podrazumeva poređenje više od 400 pojedinačnih cena za 160 proizvoda i usluga.

Cena hleba najveća je u Njujorku (8,62 dolara po kilogramu), a najmanja u Damasku (0,61 dolar). Jedno pivo Njujorčani moraju da plate 3,50 dolara, a Parižani 1,86 dolara.

Žene za šišanje moraju da izdvoje oko 200 dolara u Njujorku i Los Anđelesu, 125 dolara u Parizu, a oko 100 dolara u Singapuru i Hong Kongu. Sa druge strane, u Karakasu i Damasku žensko šišanje košta oko sedam dolara.

Cene muškog odela su od više od 3.000 dolara u Njujorku do oko 130 dolara u Nju Delhiju, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…