Najmanji napredak kod poreza i radnog prava

izveštaj

Beograd, 28. novembar 2016. – Predsednica Saveta stranih investitora (FIC) Jana Mihajlova rekla je 28. novembra da je između dva izdanja Bele knjige Vlada Srbije uspela da sprovede fiskalnu konsolidaciju i omogući dobre ekonomske parametre, poput rasta BDP-a i izvoza, istovremeno čineći neka značajna poboljšanja u različitim delovima poslovne klime, pre svega u oblasti nekretnina i gradnje.

Najmanji napredak uočen je u oblastima poreza i radnopravnih propisa, kao i u oblasti zakona koji se odnose na devizno poslovanje, stečaj i zaštitu uzbunjivača. Premijer Srbije je na predstavljanju Bele knjige najavio da će Vlada Srbije zajedno sa Savetom stranih investitora formirati nacionalni savet za konkurentnost, prenosi Beta.

"Ovi dobri rezultati daju osnovu za visoka očekivanja za budućnost. Savet veruje da je ključno za Vladu da iskoristi momenat i još više ubrza strukturne reforme, smanji birokratiju i poboljša sprovodnje zakona, kao i da nastavi sa usaglašavanjem sa regulativom EU", kazala je Mihajlova.

Po oceni FIC-a, u okviru strukturnih reformi vlada treba da uloži jače napore da završi privatizaciju i korporatizaciju državnih preduzeća, efikasnije primeni poreske zakone i zakon o inspekcijama.

Najveći napredak je, po oceni FIC-a, ostvaren u oblasti nekretnina i gradnje i u oblasti zaštite konkurencije i potrošača, državnoj pomoći i javnom beležništvu, kao i u sektorima telekomunikacija, nafte i gasa i privatnog osiguranja.

Najmanji napredak, kako je navedeno u "Beloj knjizi", uočen je u oblastima poreza i radnopravnih propisa, kao i u oblasti zakona koji se odnose na devizno poslovanje, stečaj i zaštitu uzbunjivača, ali i u sektorima hrane i poljoprivrede, osiguranja i sredstava za održavanje higijene u domaćinstvu i kozmetike.

Ukazano je da makroekonomska i politička stabilnost, predvidiva poslovna klima, uključujući javnost donošenja odluka, Srbiji omogućava da ubrza ekonomski razvoj, privuče nove investitore i jača konkurentnost.

U "Beloj knjizi" strani investitori od 2003. saopštavaju vladi, stručnoj i široj javnosti viđenje uslova poslovanja i investiranja u pojedinim oblastima, predlažu izmene propisa i prate njihovo sprovođenje.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…