Najmanje CO2 emituju nova kola Pežoa, Sitroena i Renoa

auspuh

Kopenhagen, 06. januar 2017. – Novi izveštaj Evropske agencije za životnu sredinu (EEA) pokazao je da su praktično svi proizvođači automobila i kombija u EU ispunili ciljeve smanjenja emisije ugljen dioksida (CO2).

Nova kola prodata u Uniji u 2015. u proseku su emitovala 119,5 grama CO2 po kilometru, za 8% manje od cilja za tu godinu i za 27% manje nego 2004, prenosi Euractiv..

Najmanje CO2 emituju novi automobili kompanija Pežo, Sitroen i Reno dok četiri od deset novih Tojotinih vozila ispuštaju u atmosferu manje od 95 grama CO2 po kilometru. Od kombija najmanju emisiju imaju Dačijini.

Rezultati laboratorijskih testiranja iz izveštaja "Kontrola emisije CO2 putničkih automobila i kombija u 2015" uglavnom su potvrdili ranije ove godine objavljene preliminarne podatke o emisiji CO2 novih vozila u Evropskoj uniji.

Kombiji su u proseku emitovali 168,3 grama CO2 po kilometru prema 175 grama projektovanih za 2017. U odnosu na 2012, kada je počela kontrola, to je smanjenje za 6,5%.

Kako navodi Evropska agencija, proizvođači treba da nastave da smanjuju emisiju CO2 kao do sada kako bi ostvarili cilj za kombije od 147 grama po kilometru u 2020. i za automobile od 95 grama u 2021.

Izveštaj sadrži i podatke o performansama pojedinačnih proizvođača i većina ih je u 2015. ostvarila svoje specifične projekcije, osim Aston Martina Lagonde i Ferarija koji su ih premašili u manjoj meri.

Kao i godinu dana ranije, i u 2015. su "klasična" dizel i kola na benzin pokrivala najveći deo prodaje novih automobila u EU (97,2%).

Dizel vozila su i dalje najprodavanija vozila u Evropi i u 2015. su učestvovala u prodaji sa 52% prema 53% u 2014.

Istovremeno je udeo električnih automobila i "plug-in" hibrida povećan sa 0,8% u 2014. na više od 1% u 2015.

Kada je reč o kombijima, 97% prodatih su na dizel.

Dizel automobili, koji su za oko 300 kilograma teži od onih na benzin, emitovali su u proseku 119,2 grama ugljen dioksida po kilometru, što je za 3,3 grama manje od prosečnog "benzinca".

Izveštaj je pokazao i da se razlika u emisiji između dizel i kola na benzin u poslednjih deset godina smanjuje. Naime, taj jaz je 2000. dostizao 17,1 gram CO2 po kilometru.

Među vodećim proizvođačima, Automobili Pežo (Peugeot), Automobili Sitroen (Citroen), Reno (Renault) i Tojota motor Evropa (Toyota) i dalje proizvode najviše kola sa manjom emisijom CO2.

Kompanije Pežo i Sitroen smanjile su u 2015. emisiju CO2 za više od pet grama po kilometru, na 104 odnosno 106 grama, i njihovi automobili su imali najmanju prosečnu emisiju iz novih kola registrovanih te godine. I novi automobili Renoa emitovali su 2015. u proseku 106 grama CO2 na kilometar, kao i Sitroenovi.

Tojota motor Evropa imala je najveći procenat novih vozila sa emisijom CO2 ispod 95 grama po kilometru (41%) dok su Jaguar lendover i Dajmler u 2015. najviše smanjili emisiju CO2 u automobilima, za 14,4 odnosno 6,9 grama po kilometru.

Kombiji kompanije Dačija treću uzastopnu godnu imali su najmanju prosečnu emisiju CO2, od 133 grama po kilometru. Tu vrstu vozila sa relativno malom emisijom CO2, manjom od 151 gram po kilometru, proizvode i Pežo, Sitroen i Reno.

Izveštaj je pokazao i da se automobili sa manjom emisijom CO2 više kupuju u "starim" nego u "novim" člancama EU. Tako se u Holandiji najviše prodaju kola sa emisijom CO2 od 101 gram po kilometru u proseku a u Portugaliji, Danskoj i Grčkoj sa emisijom od 106 grama.

Kod kombija se prosečno najmanja emisija registruje kod onih prodati u Portugaliji, od 142 grama po kilometru, i na Kipru, od 143 grama CO2.

Emisija CO2 merena je u standardizovanim laboratorijskim uslovima i ne predstavlja nužno emisiju u uslovima vožnje na drumu, gde je obično veća.

Evropska komisija je sa ciljem da odgovori na problem razlike između emisije u laboratoriji i stvarne na putu u junu 2016. predložila uvođenje novih procedura u testiranjima koje će od septembra 2017. odnosno 2018. biti obavezne za sva nova vozila.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…