Najmanje 3 370 Albanaca iz Preševske doline izbrisano iz biračkog spiska

Foto: yihr.rs

Beograd – Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) predstavila je izveštaj pod nazivom „Pasivizacija adresa Albanaca u Preševskoj dolini kao diskriminatorna praksa„.

Na promociji su govorili autori izveštaja Marko Milosavljević, rukovodilac istraživanja i zagovaranja u YIHR Srbija i dr Miloš Rašić, doktor etnologije kao i Relja Pantić, šef sektora za pritužbe u stručnoj službi Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Istraživači Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji su od jula do septembra ove godine u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa sproveli istraživanje o pasivizaciji adresa građana Srbije albanske nacionalnosti.

Na osnovu intervjua, uvida u rešenja Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP) o pasivizaciji adresa, kao i na osnovu podataka o promenama biračkih spiskova i razgovora sa lokalnim aktivistima i političkim partijama, došli su do nalaza da 72 % ispitanika nije dobilo rešenje o pasivizaciji već je samo usmeno obavešteno, kao i da je 80 % njih izgubilo biračko pravo.

Dva osnovna indikatora da MUP krši Zakon o prebivalištu i boravištu jesu nekozistentni i netransparentni podaci o pasivizaciji od strane policije kao i podatak da je najmanje 3370 Albanaca u Preševskoj dolini izbrisano sa biračkog spiska u periodu od 2015. do 2022. godine.

Pasivizacija adresa predstavlja jednu vrsta političkog instrumenta koji se zloupotrebljava da bi se promenila demografska i etnička struktura juga Srbije„, rekao je Marko Milosavljević na predstavljanju izveštaja.

Oni koji pri ovom procesu izgube adresu, lišeni su gotovo svih prava: ne mogu da dobiju ličnu kartu, da se zaposle, sklope brak, budu birani ili biraju na izborima, registruju automobil ili budu nosioci imovine.

Poseban paradoks je što su žrtve zloupotrebe procesa pasivizacije često vlasnici ili suvlasnici imanja, stanova i kuća za koje uredno izmiruju dažbine prema državi. Iako su im osnovna ljudska prava očigledno ugrožena, zvaničnici Srbije to u potpunosti godinama negiraju, dok preciznih zvaničnih podataka o broju ljudi kojima su pasivizirane adrese nema.

Relja Pantić, šef sektora za pritužbe u stručnoj službi Poverenika za zaštitu ravnopravnosti,  rekao je da u poslednjem godišnjem izveštaju ove institucije o žalbama na diskriminaciju dominiraju žalbe na diskriminaciju na osnovu nacionalnosti kojih je 16%. Od toga je samo jedna žalba na diskriminaciju Albanaca. On je istakao da to pokazuje da institucija Poverenika mora da posveti više pažnje ovom pitanju obzirom da istraživanje Inicijative mladih za ljudska prava pokazuje drugačije podatke i mnogo širi obim diskriminacije.

Inicijativa mladih za ljudska prava poziva nadležno tužilaštvo kao i nezavisne državne organe poput Zaštitnika građana da u potpunosti istraže navode iz izveštaja i da se odgovorni procesuiraju.

Inicijativa dd MUP-a Srbije zahteva da javno objavi statistike građana po etničkoj osnovi koji su pasivizirani od 2012. do 2023. godine u svim opštinama Srbije, uključujući Bujanovac, Preševo i Medveđu.

Izveštaj „Pasivizacija adresa Albanaca u Preševskoj dolini kao diskriminatorna praksa“ nastao je u okviru projekta „Razotkrivanje diskriminatornih praksi u Preševskoj dolini“  koji je Inicijativa mladih za ljudska prava realizovala zajedno sa Odborom za ljudska prava iz Bujanovca uz podršku Fonda braće Rokfeler iz Sjedinjenih Američkih Država.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…