Najbolji roman „Čitalačkog maratona“ je „Igra ptica“ Katarine Obradović

knjiga
Foto: pixabay.com

Beograd – Najbolji roman 7. konkursa „Čitalački maraton“ je „Igra ptica“ autorke Katarine Obradović, objavili su danas organizatori iz izdavačke kuće „Klet“ (Klett).

I dalje sam u šoku. Glava mi je u oblacima. Nisam se nadala. Bila sam zbunjena kad mi je javljeno da sam pobedila„, rekla je Obradović prilikom svečanog uručenja nagrade na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Nagrada iznosi bruto 500.000 dinara, a iz „Kleta“ su najavili da će 10.000 štampanih primeraka „Igre ptica“ biti poslati kao poklon svim učenicima njihovog „Čitalačkog kluba„.

Na konkurs „Čitalačkog maratona“ za najbolji neobjavljeni roman namenjen čitaocima od 11 do14 godina pristiglo je više stotina rukopisa, a direktorka „KletaGordana Knežević Orlić je istakla da je žiri u kome su Petar Arbutina, Dragana Ćećez Iljukić i Irena Plaović imao zadatak da napravi uži izbor od devet naslova.

Potom je o pobedniku, odnosno pet naslova koje objavljuje „Klet“ u ediciji „Čitalački maraton„, odlučivao žiri od 150 nastavnika srpskog jezika i književnosti iz Srbije.

Ćećez Iljukić je istakla da su se ovaj put mišljenja njihovog i velikog žirija poklopila, a za „Igru ptica“ je rekla da je „nežna i suptilna priča“ o neobičnim likovima Martina i Alise, koji privlače pažnju svojom lepom genijalnošću.

Prema njenim rečima, drugoplasirani roman „Dobro jutro, KolumboIvana Stamenkovića je „dragocena letnja avantura sa mnogo neobičnih dečaka“,dok trećeplasirana Jelena Čobrenović u „Neobičnom prijateljstvu“ govori o „dečijoj družini,  fudbalu i podršci dva prijatelja – jedan da piše pesme, a drugi da vežba„.

Na četvrtom mestu je Sanela Blagojević sa romanom „Dečak iz poslednje klupe„, koji govori o druženju dečaka Raše sa Romom koji odrasta uz baku i upada u razne situacije, dok je peta Aleksandra Stojkov Pavlović sa pričom o porodičnim odnosima „I ja bih da se takmičim!“

Ovi romani su me naučili da skoro ništa nije onako kako izgleda i da neko ko deluje kao čudak može biti divna osoba, kuća koja izgleda kao ukleta može biti divna porodična kuća, a dečko koji je smotan i piše pesme može postati dobar fudbaler„, rekla je Plaović.

Prema njenim rečima, različite nagrađene knjige „u sebi kriju iste vrednosti, kao što je pravda za neobičnost, za ljude koji nisu kao drugi, vrednosti koje se na različite načine pojavljuju kroz odnos neobičnih junaka sa nekim starijim osobama, koje su načešće roditelji, starija braća, baka ili profesor„.

Kad birate roman za ovu čitalačku grupu vaša odgovornost je veća, jer imate čitaoce koji ne dozvoljavaju da ih lažete. Nemaju taj kapacitet da budu prevareni kao mi stariji„, naglasio je Arbutina, dodavši da jedini „Čitalački maraton“ ima „žiri čije odluke neko proverava„.

Čitalački maraton“ kao društveno-odgovornu akciju podržava Ministarstvo prosvete, a Privredna komora Srbije je za nju dodelila izdavačkoj kući „Klet“ nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje „Đorđe Vajfert„.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…