Nagrada za pristupačni grad 2016. godine za Milano

Povodom Evropskog dana osoba sa invaliditetom, Evropska komisija objavila je da je Milano (Italija) dobitnik nagrade Access City za 2016. godinu. Visbaden (Nemačka), Tuluz (Francuska), Vasa (Finska) i Kapošvar (Mađarska) takođe su nagrađeni za svoje napore da unaprede pristupačnost za osobe sa invaliditetom i starija lica.

Dodela nagrade održana je u okviru Konferencije Evropskog dana osoba sa invaliditetom 2015, održane u Briselu. Ove godine, konferencija je bila usmerena na decu i mlade sa invaliditetom.

Pod naslovom „Rastemo zajedno u Evropi bez prepreka“, konferencija uključuje prezentacije i diskusije o ovoj grupi i inkluzivnom obrazovanju, što predstavlja važan način za osiguranje jednakog učešća u radu i društvenom životu za osobe sa invaliditetom. Cilj je razmena dobrih praksi u inkluzivnom obrazovanju i promovisanje aktivnog učešća u društvenom životu, kao i na tržištu rada, na nacionalnom i na nivou EU.

Milano

Pored izuzetnih i konzistentnih napora u radu na pristupačnosti, Milano je posvećen projektima za promovisanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom i podršku samostalnom stanovanju. Građevinskim standardima ne samo što podržava pristupačnost i upotrebljivost, već takođe promoviše standarde univerzalnog dizajna, koji za cilj imaju projektovanje proizvoda i prostora na takav način da ih može iskoristiti najveći mogući broj osoba. Milano je dobitnik nagrade EU Access City 2016, i to ne samo zbog impresivnih koraka usmerenih na unapređenje pristupačnosti ostvarenih u prošlosti, već i zbog ambicioznih planova za budućnost.

Drugo i treće mesto

Visbaden, glavni grad nemačke savezne države Hesen, osvojio je drugo mesto kao priznanje za napore usmerene na stvaranje grada pristupačnog za sve građane, npr. postavljanjem ambicioznih ciljeva za osiguranje pristupačnosti centra grada i njegovih otvorenih prostora, parkova i igrališta.

Tuluz, četvrta najveća gradska površina u Francuskoj, osvojio je treću nagradu. Grad je posvećen unapređenju života za svoje građane sa invaliditetom, bilo da je to u oblasti transporta, pri čemu su metroi, tramvaji i autobusi 100% pristupačni, ili u sektoru kulture, pri čemu se opere izvode sa audio-opisima, a programi su dostupni sa krupnom štampom ili u Brajevom pismu.

Posebna pohvala

Tuluz je takođe osvojio novouvedenu posebnu pohvalu za „Pametan grad“: ima pristupačne internet strane sa informacijama o pristupačnosti, koji sadrže, na primer, podatke o tome koji pešački prelazi imaju audio-indikatore za osobe sa oštećenim vidom, kao i parking mesta za osobe sa invaliditetom.

Finski grad Vasa dobio je posebnu pohvalu za posvećenost unapređenju radnog okruženja za starija lica i osobe sa invaliditetom.

Smešten na jugozapadu Mađarske, Kapošvar je takođe dobio posebnu pohvalu, pošto sveže renovirane javne zgrade u gradu imaju taktilni raspored i taktilne pločnike, uz natpise Brajevim pismom kako bi se pomoglo slepim osobama i osobama sa oštećenim vidom.

Nagrada Access City jedna je od aktivnosti predvođenih Strategijom EU za osobe sa invaliditetom koja za cilj ima da se u Evropi uklone prepreke za osobe sa invaliditetom. Nagrada za cilj ima podsticanje gradova sa najmanje 50.000 stanovnika da podele svoja iskustva i unaprede pristupačnost u korist svih. Od 2010. godine preko 250 gradova iz EU učestvovalo je u svih 6 izdanja nagrade Access City, koja se dodeljuje povodom konferencije za Dan osoba sa invaliditetom.

Izvor: ec.europa.eu

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…