Nagrada za doprinos unapređenju prava žrtava dodeljena Poverenici za zaštitu ravnopravnosti

Foto: ravnopravnost.gov.rs

Beograd – Viktimološko Društvo Srbije  (VDS) dodelilo je poverenici Brankici Janković Nagradu za doprinos unapređenju prava žrtava.

U obrazloženju se navodi da se “poverenica dugi niz godina, dosledno zalaže za poštovanje ljudskih prava svih građana i građanki, čime je dala veliki i trajan doprinos unapređenju prava žrtava i ostvarivanju ciljeva”.

Poverenica je navela da je velika čast i privilegija dobiti priznanje od Viktimološkog društva Srbije, organizacije koja već 25 godina dokazuje svoju posvećenost borbi za prava žrtava i sprečavanje viktimizacije.

Iskreno sam zahvalna, ali mi je teško da se radujem nagradi u godini kada imamo 27 žena ubijenih u porodičnom nasilju, kada smo u maju doživeli dve velike tragedije u kojima su ugašeni mladi životi, kada se na globalnom nivou svakodnevno ljudi i deca ubijaju na najsuroviji način„, rekla je Janković na dodeli nagrade.

Iako ponekad deluje kao sizifovski posao, od podnošenja inicijativa, preporuka, upozorenja, izveštaja i apela, ne može se sakriti zadovoljstvo i osećaj da sve ipak ima smisla kada neko kredibilan prepozna trud, napore i namere. U uslovima kada je mnogo toga obesmišljeno, nagradu primam kao obavezu i podstrek da, zajedno sa svojim timom, posvećeno nastavim sa borbom za pomoć žrtvama – od obezbeđivanja dostupnosti informacija o pravnoj zaštiti  i uslugama pomoći i podrške koje postoje u Srbiji do ohrabrenja žrtava da pokrenu sopstvene snage i da se obrate za pomoć„, dodala  je poverenica.

Nagrada je dodeljena u okviru 13. godišnje konferencije koju je VDS organizovalo pod nazivom „Podrška žrtvama i prevencija viktimizacije: Izazovi i perspektive“, a na kojoj su prisustvovali brojni stručnjaci iz zemlje i inostranstva.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…