Nagrada Fondacije „Katarina Preradović“ za Draganu Pećo

Dragana Pećo

Beograd, 11. oktobar 2021. – Dobitnica ovogodišnje nagrade Fondacije „Katarina Preradović“ za novinarsku izuzetnost i profesionalni integritet je novinarka Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) Dragana Pećo, saopšteno je na svečanoj dodeli tog priznanja u Dorćol placu u Beogradu.

Zahvaljujući na nagradi, Dragana Pećo je istakla da je izuzetno počastvovana i srećna što je dobila ovu nagradu, iako Katarinu Preradović nije lično poznavala.

Istakla je da je danas sve teže baviti se istraživačkim novinarstvom i ukazala da je toliko u istraživanjima, dokumentima i papirima proteklih dana, da je zaboravila da nagrade postoje.

Pećo je naglasila da joj nagrada posebno mnogo znači s obzirom da su uslovi pod kojima rade istraživački novinari sve teži, ali da oni neće odustati.

Verujemo da radimo nešto dobro za ovo društvo bez obzira da li ima nekih promena. Svi se pitaju zašto se ništa ne menja i znamo da se ništa konkretno neće promeniti, ali hoćemo da to bude zapisano i da se ne zaboravi„, rekla je Pećo.

Proglašavajući dobitnicu, direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović je istakao da je Dragana Pećopokazala šta je pravo novinarstvo, kakvog je u Srbiji sve manje„.

Simonović je ocenio da bi Katarina Preradović bila ponosna što je nagrada pripala Dragani Pećo.

Dodeljujući Pećo nagradu, novinarka Ana Lalić koja je prošle godine ovu nagradu dobila zajedno sa novinarom Vukom Cvijićem, rekla je da je za nju velika čast što je nagrada otišla u ruke istraživačke novinarke „jer malo ko zna koliko truda treba da bismo svi mi konzumirali“ ono što su istraživački novinari mesecima radili.

Cilj nagrada koju petu godinu zaredom fondacija dodeljuje u sećanje na novinarku Katarinu Preradović (1972-2015), urednicu Blica i nedeljnika NIN, koja je dosledno tragala za istinom uprkos svim pritiscima, želi da istakne novinare sa visokim etičkim i profesionalnim standardima, koji beskompromisno rade u interesu društva, štiteći i otkrivajući istinu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…