Nagrada Dušan Bogavac uručena televiziji N1 i Vuku Cvijiću

Dušan Bogavac

Beograd, 23. oktobar 2019.  – Novinarska nagrada „Dušan Bogavac“, koja se dodeljuje za etiku i hrabrost, u Beogradu jeuručena  redakciji Televizije N1 i novinaru NIN-a Vuku Cvijiću.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić izlažući odluku žirija rekao je da redakcija TV N1 svojim programom uživo, informativnim emisijama, reportažama i istraživačkim prilozima već godinama de fakto obavlja posao javnog medijskog servisa Srbije.

Sve ono što je po Zakonu o javnim medijskim servisima obaveza RTS-a i RTV-a, dakle istinito, nepristrasno, potpuno i blagovremeno informisanje, kao i poštovanje profesionalnih standarda i novinarskog kodeksa, zastupljeno je u emisijama TV N1“, rekao je Bodrožić obrazlažući odluku žirija.

On je podsetio na pretnje koje redacija N1 dobija, ali da ipak ne odustaje da se bavi profesionalno svojim poslom, a što svedoči o etici i hrabrosti tog medija. Bodrožić je naveo da je žiri odlučio Vuku Cvijiću da dodeli nagradu zato što se već dadeset godina bavi osetljivim temama iz oblasti kriminala i korupcije, za šta je u Srbiji potrebna velika hrabrost.

On je naveo da je Cvijić razotkrivao i korupciju u obaveštajnim službama i vrhovima vlasti zbog čega su ga prisluškivali, obili auto i ukrali kompjuter.

Branka Bogavac, sestra Dušana Bogavca rekla je da su oni koji su osvojili nagradu poput svetonika u sve mrtvijem medijskom mraku.

Vuk Cvijić rekao je da za njega nagrada predstavlja veliku obavezu i odgovornost s obzirom na značajna novinarska imena koja su tu nagradu dobila prethodnih godina.

On je kazao da nagrada ne pripada samo njemu već i redakciji nedeljnika NIN-a za koji radi.

Nagrada dodeljena Televiziji N1 je uručena novinarima Emini Kovačević i Midoragu Sovilju koji su istakli da je to priznanje značajno jer je dokaz da rade u interesu građana. Nagradu su posvetili uredniku TV N1 Peđi Obradoviću koji je prisustvovao ceremoniji.

Niko ko drži do etike ne radi ovo zbog nagrada nego interesa javnosti“, rekao je Sovilj.

 On je kazao da ih sa jedne strane etiketiraju kao izdajnike, a sa druge imaju apsolutnu podršku svih kolega i najvećeg broja ljudi koje sreću na ulici.

Ove nagrade su važne da nas vrate na put kada budemo umorni i da znamo da radimo pravi posao i u interesu javnosti„, rekao je Sovilj.

Uručenje nagrada je počelo aplauzom za uzbunjivače koji otkrivaju informacije o kršenju propisa, a u svetlu hapšenja Aleksandra Obradovića radnika „Krušika“ koji je ukazao na malverzacije u trgovini oružjem u šta je umešan otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…