Nacrt zakona o privatizaciji ostavlja prostor za koruptivne radnje i pranje novca

Jelisaveta Vasilić

Članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić ocenila je da Nacrt zakona o provatizaciji predstavlja određeni napredak u odnosu na postojeći, ali da postoji još dosta prostora za izmene, te da će o svim njegovim lošim aspektima taj savet obavestiti Vladu Srbije.

Vasilićeva, naime, smatra da Nacrt zakona o privatizaciji "ostavlja prostor za koruptivne radnje i pranje novca".

"Ovaj predlog nema odredbe kojima bi se omogućila kontrola pranja novca, što znači da će opet postojati mogućnost pojave Šarića i ostalih", rekla je ona agenciji Tanjug.

Navela je i da ponovo ostaje "nepokrivena" kontrola izvršenja ugovora nakon privatizacije, što je Savetu bilo najproblematičnije u radu na brojnim predmetima.

"Ta kontrola mora biti jako dobro regulisana tako da ne može Agencija za privatizaciju da ostavlja deset rokova za ispunjenje ugovora. Na kraju se i ne izvrši ugovor, firma ode u stečaj, a to može da se desi i nakon usvajanja ovog zakona", tvrdi ona.

Vasilićeva je dodala da se prostor za korupciju ostavlja i formiranjem raznih komisija u okviru Ministarstva privrede kojima se daju određene nadležnosti, što takođe može da dovede do korupcije.

Nacrtom zakona je, kako je navela, predviđeno da predmet privatizacije može biti poljoprivredno zemljište u društvenoj svojini.

"I to nije problem. Loše rešenje je to što je sada predviđeno da prodaja poljoprivrednog zemljišta može da se vrši i neposrednom pogodbom izuzetno. Mi se plašimo da će neposredna pogodba biti uobičajena jer je ona vezana za opšti i strateški interes, a nigde nije rečeno šta je to strateški i opšti intreres", precizirala je.

Vasilićeva je dodala da to znači da će ljudi, koji će odlučivati kako će se prodavati zemlja, imati preveliku moć u svojim rukama.

Najavila je i da će Savet ponovo pisati svoje primedbe na ovaj nacrt zakona i da će o svim njegovim lošim aspektima detaljno upozoriti Vladu Srbije.

Ona je zaključila da novi zakon predstavlja određeni napredak u odnosu na stari, ali da postoji još dosta prostora za izmene.

Ministar privrede Dušan Vujović izjavio je ranije da je cilj novog zakona o privatizaciji da se na efikasan i fer način po tržišnim uslovima okonča privatizacija državnih i društvenih firmi do decembra 2016.godine.

U Srbiji je već počela javna rasprava o Nacrtu zakona o privatizaciji i stečaju.

Izvor: Tanjug

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…