Nacionalna konferencija o medijskoj pismenosti

Beograd, 06. decembar 2016. (Medija centar) – Fondacija Medija centar i Media i reform centar Niš u okviru regionalnog projekta “Partnerstvo za razvoj medija u jugoistočnoj Evropi” organizuju, u četvrtak 8. decembra 2016. godine u Velikoj sali Medija centra u Beogradu sa početkom u 11 časova,  nacionalnu konferenciju na temu medijske pismenosti i obrazovanja za novinare.

Medijska pismenost je tokom prethodnih 5 godina predmet brojnih debata kako stručne, tako i šire javnosti u Srbiji. Često se pominje i u kontekstu EU integracija, odnosno kao važan faktor na polju demokratizacije i razvoja građanskog društva u Srbiji. Međutim, mnogobrojni razlozi koji su doveli do krize sistema vrednosti u Srbiji, neminovno su uticali i na to da unapređenju sektora medijskog obrazovanja, kako novinara tako i šire javnosti, država ne pridaje dovoljno potrebne pažnje.

Istraživanje o medijskoj pismenosti, koje je za potrebe ovog projekta sproveo Dejan Kožul, ukazuje na to da kvalitet medijskog izveštavanja u Srbiji opada, kao i da je stanje u medijima sve gore. S druge strane, podaci govore da se pojavljuje velika potreba za edukacijom iz oblasti medijske pismenosti, kao i generalno nužnost za podizanjem svesti o značaju ove teme za sve građane.

Dobra prilika da se ovaj loš trend promeni, jeste aktuelni proces kreiranja nove medijske strategije, koji daje priliku da se svi zainteresovani relevantni subjekti uključe i daju adekvatan doprinos razvoju medijske pismenosti u Srbiji.

Nakon uvodnih reči organizatora, kao i predstavljanja ključnih nalaza istraživanja, predstavnici akademske i stručne javnosti imaće kraća izlaganja po određenim temama, a radi pokretanja diskusije sa cijem definisanja seta preporuka za unapređenje stanja u ovoj oblasti.

Projekat “Partnerstvo za razvoj medija u jugoistočnoj Evropi“ u Srbiji sprovode Media i reform centar Niš i Fondacija Medija centar, a članovi SEENPM koji su deo projekta su i Albanski medijski institut, Media centar za medije i razvoj civilnog društva (BiH), Medijske inicijative – udruženje za razvoj medija i promociju profesionalnog novinarstva (BiH), Makedonski institut za medije, Crnogorski medijski institut i Medijski razvojni centar (Bugarska).

Projekat je sufinansiran od strane Evropske komisije, Civil Society Facility, Media Freedom and Accountability Programme, EuropeAid/134613/C/ACT/MULTI.
 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…