1. Početna
  2. Društvo
  3. Nacionalna kampanja protiv diskriminacije

Nacionalna kampanja protiv diskriminacije

 Nadam se da će Srbija u nedelju uspeti da pošalje poruku tolerancije i različitosti, izjavio je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport povodom najavljene Parade ponosa, zakazane za 28. septembar.

Devenport je danas u Medija centru zajedno sa poverenicom za ravnopravnopravnost Nevenom Petrušić i direktorkom vladine Kancelarije za ljudska prava Suzanom Paunović najavio početak medijske kampanje za borbu protiv diskriminacije, pod nazivom „Diskriminacija nije šala“.

Svo troje učesnika su na konferenciju za novinare došli u majicama na kojim je pisalo „Diskriminacija nije šala“.

Na konferenciji je prikazan i promotivni video klip o tome kome građani Srbije mogu da se obrate u slučaju da smatraju da su žrtve diskriminacije.

Devenport je istakao da medijska kampanja protiv diskriminacije mora pre svega da bude okrenuta prema mladima u Srbiji.

U Srbiji, ali ne samo u Srbiji smo svedoci da je diskriminacija prisutna. Puno ranjivih grupa se suočava sa situacijom da nema isti pristup pojedinim službama zbog svojih ličnih svojstava, rekao je Devenport.   Devenport je ocenio da je rad Srbije u borbi protiv diskriminacije ključan u procesu evropskih integracija, jer zemlje Evropske unije ne dele samo iste pravne propise već i iste vrednosti.

Te vrednosti EU se ni u zemljama Unije ne shvataju kao gotova stvar već se one stalnim naporima moraju održavati i jačati, rekao je Devenport.

On je istakao da početak medijske kampanje za borbu protiv diskriminacije ne predstavlja izolovani napor na tom planu već da je deo stalnih nastojanja da se situacija na tom polju u Srbiji poboljša.   Evropska unija će nastaviti da podržava ovakve aktivnosti, istakao je Devenport.

Direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska Suzana Paunović je rekla da će medijska kampanja protiv diskriminacije trajati mesec dana.   Ona je navela da je medijskoj kampanji prethodio rad na jačanju svesti o potrebi borbe protiv diskiminacije kroz obuku zaposlenih u pravosuđu, policiji, socijalnim službama i prosveti u 11 opština u Srbiji.

Poverenica za ravnopravnost Nevena Petrušić je rekla da je u borbi protiv diskriminacije najvažnije uključiti škole i druge obrazovne institucije.   Ona je ukazala i da Ministarstvo prosvete Srbije još nije napravilo pravilnik o delovanju u slučaju diskriminacije u školama.

Izvor: Medija centar Beograd/Fonet

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…