Načelna podrška članica UN izbeglicama

Njujork, 20. septembar 2016. (AFP/Beta) – Članice UN obećale su 19. septembra da će raditi na poboljšanju položaja miliona izbeglica u svetu, ali se nisu obavezale na određene korake i ciljeve na tom planu.

Na otvaranju prvog samita UN o migracijama konsenzusom je usvojena deklaracija o tome.

Reč je o političkoj izjavi bez konkretnih ciljeva, posebno kada je reč o pomoći izbeglicama, što su kritikovale organizacije za ljudska prava. O konkretnoj pomoći izbeglicama trebalo bi da bude više reči na skupu koji 20. septembra u Njujorku organizuje američki predsednik Barak Obama.

U deklaraciji o namerama koja je usvojena 19. septembra, 193 članice UN su obećale da će "štititi osnovna prava svih izbeglica i migranata", povećati podršku zemljama koje su ih primile, i omogućiti deci izbeglica da se obrazuju, rekao je generlani sekretar Ban Kimun na otvaranju prvog samita UN o migracijama.

Ban Ki Mun je ranije predložio da članice svake godine prime 10% od ukupnog broja izbeglica, ali se tokom pregovora odustalo od toga i globalni dogovor odložio za 2018. Nevladine organizacije koje pomažu migrantima i izbeglicama kritikovale su što je izostao dogovor o konkretnim ciljevima.

Britanska organizacija Oksfam (Oxfam) ocenila je da su vlasti zemalja tek delimično dogovorile na krizu. "Mi to ne možemo da prihvatimo", rekla je generalna direktorka Oksfama Vini Bjanjima. "Bogate zemlje moraju da učine više na prijemu, zaštiti i podršci izbeglicama", dodala je ona.

Ban Kimun je na samitu UN pozvao svetske lidere da se bore protiv sve veće ksenofobije usmerene na migrante.

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al-Husein, odbijajući da se samit pretvori u mesto za "samohavlu" i spisak lepih želja, kritikovao je "frakcionaše i mutivode" koji ne žele da podele odgovornost tako što će primiti izbeglice.

"Izgleda da su mnogi zaboravili na dva svetska rata, i na to šta se desi kada poluistine i flagrantne laži raspiruju strah i bes", rekao je on.

Husein je rekao da je "gorka istina da je ovaj samit sazvan" jer su propali napori da se završi rat u Siriji.

Ni nedavno sklopljeno privremeno primirje nije urodilo plodom: okončalo se 19. septembra, posle samo nekoliko dana.

Libanski predsednik Tamam Salam je rekao da u Libanu koji ima 4 miliona stanovnika, živi 1,5 miliona sirijskih izbeglica. On je rekao da Libanu preti kriza kao mu međunarodna zajednica ne pruži pomoć.

Grčki premijer Aleksis Cipras, kroz čiju zemlju je prošlo 1,2 miliona migranata za godinu dana, upozorio je da će, ako se migrantska kriza ne reši, to samo ohrabriti "nacionalističke i ksenofobne snage da podignu glavu, prvi put od Drugog svetskog rata".

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je upozorio na jačanje islamofobije u zapadnoevropskim zemlja koje bi, kako je ocenio, morale da poklone veću pažnju tome. Turska je primila 2,7 miliona Sirijaca.

Kina je bila jedna od retkih zemalja koja je dala konkretno obećanje o pomoći.

Kineski premijer Li Kećijang je najavio da će ta zemlja dati 100 miliona dolara humanitarne pomoći izbeglicama. "Kina je spremna da preuzme odgovornosti u skladu sa svojim kapacitetima", rekao je on.

O konkretnoj pomoći trebalo bi da bude reči na skupu o migracijama koji 20. septembra organizuje američki predsednik Barak Obama.

On je pozvao oko 40 zemalja donatora koje bi trebalo da obećaju da će primiti više izbeglica, omogućiti im da se obrazuju i zaposle i dati veću pomoć zemljama u koje stižu izbeglice.

Više od polovine izbeglica u svetu živi u osam zemalja – Libanu, Jordanu, Turskoj, Iranu, Keniji, Etiopiji, Pakistanu i Ugandi, a u najbogatijim zemljama samo 14%.

U svetu je 65 miliona osoba moralo da napusti svoje domove bežeći od progona, siromaštva i ratova. Od tog broja 21 milion su izbeglice. Tokom dve godine 7.000 muškaraca, žena i dece je poginulo pri pokušaju da preko Sredozemnog mora stigu do Evrope.

U ratu u Siriji za pet godina poginulo je 300.000 ljudi, a 4 miliona Sirijaca je potražilo utučište u susednim zemljama ili Evropi.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…