Na Zapadnom Balkanu pandemiju koriste za promociju antievropskih stavova

Zapadni Balkan

Brisel, 02. april 2020. – Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) ocenila je da se kriza u vezi s pandemijom korona virusa na Zapadnom Balkanu koristi za tvrdnje da Evropska unija „okreće leđa“ tom regionu.

Istovremeno neke države iskorišćavaju trenutnu situaciju za ostvarivanje geopolitičkih interesa.

Na Zapadnom Balkanu kriza se koristi za jačanje postojećeg narativa da EU okreće leđa tom regionu, u kojem nastavljaju da bujaju teorije zavere prema kojima je korona virus američko biološko oružje„, navela je EEAS u dopunjenom specijalnom izveštaju o dezinformacijama u vezi s pandemijom.

Izvori bliski Kremlju, kao i nekoliko lokalnih izvora u članicama EU, zemljama Istočnog partnerstva, Zapadnog Balkana, Bliskog istoka i zemljama Afrike tvrde da EU ne uspeva da izađe na kraj s pandemijom i da je blizu raspada, da je sebična i da izdaje sopstvene vrednosti, dok su, suprotno EU, Rusija i Kina „odgovorne sile„, kao i da EU koristi krizu za ostvarivanje svojih interesa, navodi se u izveštaju.

Tvrdnje da se EU raspada zbog krize sa korona virusom dominiraju društvenim mrežama u svim analiziranim regionima„, navodi EEAS.

U izveštaju se dodaje da se širom sveta nastavlja bujanje dezinformacija u vezi s pandemijom korona virusa, s potencijalno štetnim posledicama po javno zdravlje.

U EU i drugde, cilj koordinisanih poruka dezinformativnog sadržaja je da ranjive manjine nazove uzrokom pandemije i da podstakne nepoverenje u sposobnost demokratskih institucija da ponude efikasne odgovore„, piše u dopunjenom izveštaju.

Neke države i akteri koje države podržavaju, teže, kako se navodi, „iskorišćavanju zdravstvene krize za ostvarivanje geopolitičkih interesa, često direktno dovodeći u pitanje kredibilitet Evropske unije i njenih partnera„.

U Kini, državni mediji i vladini zvaničnici promovišu nedokazane teorije o poreklu korona virusa, a u medijskim izveštajima ističu se izrazi zahvalnosti nekih evropskih lidera za kinesku pomoć„, piše u izveštaju.

Navodi se i da „kineski mediji pod kontrolom države promovišu ideju da je kineski model superioran u borbi protiv korona virusa„.

U tekstu posvećenom izveštaju EEAS, briselski portal Euraktiv navodi da je EU u ponedeljak odobrila paket pomoći od 38 miliona evra za Zapadni Balkan, od čega će najveći deo, 15 miliona evra, otići Srbiji, pandemijom „najteže pogođenoj zemlji regiona„.

Uprkos tome, navodi Euraktiv, na bilbordima u Srbiji zahvalnost za pomoć izražava se jedino kineskom predsedniku Si Djinpingu, rečima „Hvala, brate Si!“.

Euraktiv navodi i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 15. marta, kada je proglasio vanredno stanje, negodovao zbog nespremnosti EU da pomogne.

Evropska solidarnost ne postoji. To je bila bajka na papiru. Poslao sam posebno pismo jedinoj zemlji koja može da pomogne, a to je Kina„, rekao je tada Vučić, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…