Na Vidojevici kod Prokuplja najveći teleskop na Balkanu

Na planini Vidojevici, 25 kilometara od Prokuplja, počeo je da radi najveći i najsavremeniji teleskop na Balkanu u koji su Evropska unija i Vlada Srbije uložile milion evra.

Taj teleskop dvostruko je veći od teleskopa kojim su astronomi u Srbiji do sada radili i omogućiće posmatranje neba putem računara iz bilo koje tačke u Evropi. Teleskop je postavljen na Vidojevici jer je tu nebo najprozračnije na Balkanu.

Teleskop, koji nosi ime naučnika i astronoma Milutina Milankovića, prečnika je 1,4 metra a sredstva za njegovu nabavku obezbedila je Evropska komisija za istraživanja u okviru međunarodnog projekta „Belisima“.

Postavljanjem teleskopa astronomska stanica na planini Vidojevici postala je vodeća i jedna od najsavremenijih u Jugoistočnoj Evropi.

Nad Vidojevicom je nebo najprozračnije na Balkanu pa je zbog toga i odlučeno da se tu postavi takav teleskop i astronomska opservatorija.

Novi teleskop dvostruko je veći od teleskopa kojim su astronomi u Srbiji do sada radili, potpuno je automatizovan i omogućiće posmatranje neba putem računara iz bilo koje tačke u Evropi.

„Ovaj teleskop služiće isključivo u naučne svrhe, za posmatranje bliskih galaksija, izučavanje Mlečnog puta i praćenje kometa i asteroida“, izjavio je astronom stanice Vidojevica Miodrag Sekulić.

Novi teleskop već su pored srpskih videli i astronomi iz Mađarske, Češke, Austrije, Nemačke i Velike Britanije.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…