Na trećim redovnim izborima za 22 nacionalna saveta nacionalnih manjina pravo glasa ima 509.315 birača

glasanje

Beograd, 3. novembar 2018. – Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina u Srbiji biće održani 4. novembra.

Za neposredne izbore ukupno je proglašeno 58 izbornih lista a četiri saveta će birati članove na elektorskim skupštinama.

Nacionalni saveti imaju nadležnost u četiri oblasti – kultura, obrazovanje, službena upotreba jezika i pisma i informisanje.

Na trećim redovnim izborima za 22 nacionalna saveta nacionalnih manjina pravo glasa ima 509.315 birača.

Prvi put će na ovim izborima prvi put će biti izglasan i formiran Nacionalni savet ruske nacionalne manjine, pa će Srbija uskoro imati 22 nacionalna saveta umesto 21 do sada.

Najviše lista podneto je na izborima za Nacionalni savet Rusina, kojih je sedam, a u poseban manjinski birački spisak upisan je 7.911 birač rusinske nacionalnosti s pravom glasa.

Sledeći po broju lista su pripadnici albanske nacionalne manjine, koji su formirali i predali ukupno šest lista, dok su u njihov birački spisak upisana 35.662 birača.

Romi su ove godine predali pet izbornih lista, četiri ih ima kod Bošnjaka, Rumuna i Slovaka, a Aškalije, Egipćani, Nemci i Česi imaju po tri liste.

Bugari, Bunjevci, Vlasi i Mađari imaju po dve liste, dok su grčka, poljska i slovenačka manjina prijavile po jednu listu, a makedonska, hrvatska, crnogorska i ruska manjina biraće savet na elektorskoj skupštini u Beogradu.

Pravo učešća na izborima imaju oni građani koji su upisani u posebne biračke spiskove manjinskih zajednica.

Biračka mesta za neposredne izbore biće otvorena od 7 do 20 časova, a Republička izborna komisija (RIK) je odredila 926 mesta za glasanje širom Srbije.

Glasački listići su veličine A4 formata i sadrže nazive proglašenih lista na srpskom i na jezicima nacionalnih manjina.

Izbore sprovodi RIK, a konačni rezultatima biće objavljeni do 96 časova od završetka glasanja.

Prema zakonodavstvu u Srbiji, nacionalni saveti su prvi put uvedeni kao kategorija 2002. godine i imaju nadležnost u četiri oblasti – kultura, obrazovanje, službena upotreba jezika i pisma i informisanje.

Neposredne izbore za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina pratiće pored domaćih i strani posmatrači, saopštio je RIK.

Ministarstvo spoljnih poslova dalo je pozitivno mišljenje za posmatranje rada organa za sprovođenje izbora na svim biračkim mestima za Misiju OEBS u Srbiji i Delegaciju EU u Srbiji, ambasadu Velike Britanije, Hrvatske, SAD, Slovačke, Turske, Nemačke i Ukrajine.

Prema popisu iz 2011. godine, u Srbiji pored pripadnika većinskog naroda Srba, kojih je 83%, žive i pripadnici 43 nacionalne manjine ili etničke zajednice, tri više nego na prethodnom popisu.

Najbrojniji su Mađari (253.899) a slede Romi (147.604) i Bošnjaci (145.278), a svi ostali imaju manje od 1% stanovništva Srbije.

Manjine sa više od 100.000 pripadnika imaju savete sa 35 članova, a ostale sukcesivno manje, sve do 15 članova za savete manjina koje imaju do 10.000 pripadnika.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…