Na snagu stupio Protokol u vezi sa poreskim i predistražnim postupkom

advokat
Foto: pixabay.com

Beograd – Protokol o razmeni podataka u postupku postavljenja zastupnika po službenoj dužnosti u poreskom postupku i branioca po službenoj dužnosti u predistražnom postupku, potpisani je u Ministarstvu pravde.

Na osnovu ovog Protokola, Srbija će dobiti i jedinstveni kol centar za postavljanje zastupnika/branilaca po službenoj dužnosti.

Protokol potpisan između Ministarstva pravde, Poreske uprave i Advokatske komore Srbije, stupa na snagu danom potpisivanja, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Protokol, potpisan na temelju Ustavom i Zakonom zajemčenog prava stranaka na pravnu pomoć i zakonitu, jednaku i pravičnu zaštitu njihovih prava, doprinosi većoj transparentnosti i efikasnosti u postupku postavljenja zastupnika po službenoj dužnosti u poreskom postupku i branioca po službenoj dužnosti u predistražnom postupku.

Potpisanim protokolom bliže se uređuje način dostavljanja zahteva nadležnog organa uprave za obaveštenje o advokatu koji po redosledu sa spiska advokata treba da bude postavljen kao zastupnik po službenoj dužnosti u poreskom postupku, odnosno branilac po službenoj dužnosti u predistražnom postupku„, navodi se u saopštenju.

Na osnovu potpisanog protokola Advokatska komora Srbije obavezala se da će preduzeti sve neophodne mere i obavestiti potpisnike protokola o tačnom datumu i satu početka rada jedinstvenog call centra za postavljanje zastupnika/branilaca po službenoj dužnosti.

U te mere, kako su dodali, spada izrada programske aplikacije, uspostavljanje kol centra, formiranje liste advokata – zastupnika/branilaca prema teritorijalnoj nadležnosti organa uprave u Srbiji.

Protokol su potpisali ministarka pravde Maja Popović, direktorka Poreske uprave Dragana Marković i predsednik Advokatske komore Srbije Veljko Delibašić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…