Na skupu u Beču usvojena 4 energetska projekta

Dalekovod

Na samitu Zapadnog Balkana u Beču usvojena su četiri projekta za razvoj elektroenergetske mreže u regionu i tri mere koje treba da doprinesu regionalnoj saradnji u toj oblasti, rekao je 28. avgusta direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač. Prema njegovim rečima, zemlje regiona su se obavezale da će raditi na ispunjavanju obaveza koje proističu iz članstva u Energetskoj zajednici.

"Ukupno za projekte u oblasti energetike i projekte u oblasti saobraćajne infrasturkture EU je za ovu godinu obećala 200 miliona evra", rekao je Kopač za EurAktiv.

Na skupu je odlučeno da se četiri energetska projekta uključe u plan finansiranja projekta iz pretpristupne pomoći EU za 2015.

Evropska unija će izdvojiti 600 miliona evra za realizaciju deset regionalnih infrastrukturnih projekata, među kojima su autoput od Niša do Drača i modernizacija železničke pruge između Beograda i Budimpešte, dogovoreno je na Samitu zemalja Zapadnog Balkana održanom 27. avgusta u Beču.

Od 600 miliona evra, koliko je dogovoreno za infrastrukturni paket, 200 miliona će biti opredeljeno iz pomoći EU za približavanje Uniji, a preostalih 400 miliona evra od drugih institucija, poput Nemačke banke za razvoj (KfW), Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Na skupu kome su pored premijera zemalja regiona prisustvovali i nemačka kancelarka Angela Merkel i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, potvrđena su i 24 projekta, vredna oko 7,7 milijardi evra, koji će biti realizovani u narednom periodu.

Kopač je rekao da se jedan od četiri usvojena projekta za razvoj elektroenergetske mreže odnosi na Srbiju i to na izgradnju dela Transbalkanskog elektroenergetskog koridora na njenoj teritoriji.

Drugi projekat se odnosi na razvoj dela mreže na tom koridoru u Crnoj Gori, rekao je Kopač i dodao da je bio predviđen i projekat u delu Višegrad-Bistrica u BiH, ali da se nije našao na listi.

Transbalkanski elektroenergetski koridor treba da visokonaponskim dalekovodima poveže Srbiju, Crnu Goru i BiH i dalje da se spoji sa podmorskim dalekovodom koji povezuje Crnu Goru i Italiju.

Druga dva projekta se odnose na razvoj mreže u Makedoniji i Albaniji i to po jedan u svakoj zemlji, rekao je Kopač.

Kopač je rekao da se skup u Beču odnosio na projekte iz elektroenergetike a da je izgradnja gasovoda između Srbije i Bugarske uvrštena u prioritete na sastanku ministara energetike zemalja centralne i jugoistočne Evrope u julu u Dubrovniku.

On je rekao i da su se zemlje Zapadnog Balkana obavezale na samitu u Beču da će sprovesti više mera u oblasti energetike, kao i da će raditi na ispunjavanju obaveza iz ugovora o Energetskoj zajednici.

Zemlje Zapadnog Balkana su obećale "da će odmah, a to će biti vezano za rokove i uslovljavanje evropskim parama, početi da učestvuju u tenderima za prekogranične kapacitete u kancelariji za alokaciji u Podgorici", rekao je on.

Prema njegovim rečima, region je obećao da će raditi i na uspostavljanju regionalne berze električne energije i regionalnog balansnog tržišta.

"Te stvari su praćene i veoma konkretnim obavezama u vezi sa deregulacijom cena i uklanjanjem nekih pravnih i tehničkih prepreka", rekao je on.

Kopač je rekao da će naredni skup zemalja Zapadnog Balkana u Parizu koji će se, kako je rekao, verovatno naredne godine održati krajem jula, pružiti priliku da se vidi da li je ostvaren konkretan napredak, odnosno da li su mere primenjene ili ne.

Izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…