Na sajmu zapošljavanja u Beogradu slovenačke kompanije traže radnike iz Srbije

radnik

Beograd, 18. septembar 2019. – Zavod za zapošljavanje Slovenije organizovaće 19. septembra sajam zapošljavanja u Beogradu, a 26. septembra u Nišu, na kojima će poslove ponuditi gotovo 30 slovenačkih poslodavaca.

Sajmovi su rezultat sporazuma između vlada Slovenije i Srbije o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji, koji se sprovodi od početka septembra, saopštio je slovenački zavod.

Preduzeća koja učestvuju na sajmovima objavila su više od 4.500 slobodnih radnih mesta, što, kako je navedeno, pokazuje koliko je veliko interesovanje i potreba za zapošljavanjem u određenim privrednim delatnostim.

Neke od kompanijama koje će učestvovati na sajmu su Merkator, Krka, Lek, UKC Ljubljana, Revoz, koncern Kolektor, Spar Slovenija.

Na sajmovima će biti i predstavnici dva zavoda za zapošljavanje, a od njih će svi zainteresovani moći da dobiju više informacija o bilateralnom sporazumu Srbije i Slovenije. Za sve posetioce biće organizovana i kraća predavanja tokom kojih će biti predstavljeni uslovi za rad i život u Sloveniji.

U saopštenju se podseća da međudržavni sporazum o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji donosi organizovaniji i uređeniji način posredovanja i zapošljavanja radnika po uzoru na zaposlenje radnika iz Bosne i Hercegovine, što znači veću pravnu sigurnost radnika.

Postupak izbora radnika počeće na inicijativu slovenačkog poslodavca, koji će Zavodu za zapošljavanje Slovenije prijaviti slobodno radno mesto, dok će se obaveštenje o njemu i izbor kandidata obavljati u Srbiji.

Izdavanje radne dozvole zatražiće slovenački poslodavac, koji će pokriti i troškove postupka izdavanja a radna dozvola će biti izdata na tri godine uz mogućnost produženja, a boravišnu dozvolu će radnici morati da dobiju posebno.

Slovenački zavod za zapošljavanje 2018. je izdao više od 9.900 saglasnosti za zaposlenje i radnih dozvola srpskim državljanima, što predstavlja četvrtinu svih izdatih dozvola i saglasnosti, navedeno je u saopštenju.

Kako je istaknuto, najviše ih se zapošljava u delatnosti saobraćaja i skladištenja, građevinarstvu i u prerađivačkim delatnostima.

Državljani Srbije su se 2018. godine u Sloveniji zapošljavali prvenstveno kao vozači teških kamiona i tegljača, varioci, elektroinstalateri, alatničari, zidari, kuvari i tesari.

Slovenački poslodavci su u 2019. najčešće tražili radnike za jednostavne poslove u prerađivačkoj delatnosti, čistače, poslužitelje, vozače teških kamiona, zidare, konobare, prodavce, zavarivače, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…