Na rast upotrebe droge među Evropljanima ukazuju analize otpadnih voda

laboratorija

Brisel, 23. mart 2022. – Rezultati analiza otpadnih voda od Barselone do Limasola i od Osla do Porta ukazali su na rast upotrebe droge među Evropljanima.

U međuvremenu Evropska komisija želi da zabrani dve opasne supstance koje se sve više koriste.

Izveštaj koji su objavili evropska grupa SCORE i agencija EU za droge i zavisnost (EMCDDA) pokazao je da je u 2021. upotreba MDMA (ekstazi) bila u padu dok je upotreba kokaina, amfetamina, metamfetamina i kanabisa porasla, iako je tokom godine bilo dosta zaključavanja zbog pandemije.

Za izveštaj su analizirane otpadne vode iz 75 evropskih gradova iz 25 zemalja. U tim gradovima živi ukupno 45 miliona stanovnika.

Rezultati pokazuju rast i širenje većine supstanci obuhvaćenih istraživanjem, što pokazuje koliko je problem sveprisutan i složen„, istakao je direktor EMCDDA Aleksis Gusdil.

U izveštaju se navodi da se smanjenje upotrebe MDMA vrlo verovatno može pripisati zaključavanju i zatvaranju noćnih klubova.

Najveća količina MDMA pronađena je u vodama gradova u Belgiji, Nemačkoj, Holandiji, Švedskoj i Norveškoj.

S druge strane, mere zaključavanja na kontinentu mnogo su manje delovale na upotrebu kanabisa. Gotovo polovina gradova u kojima su analizirani metaboliti kanabisa – 13 od 31, registrovala je rast.

Kanabis se najviše koristio u Hrvatskoj, Češkoj, Španiji, Holandiji, Sloveniji i Portugaliji.

Za studiju su analizirani uzorci otpadnih voda u slivovima postrojenja za prečišćavanje tokom nedelju dana u periodu između marta i maja 2021.

Evropska komsija saopštila je 18. marta da je predložila zabranu dve supstance – 3-MMC ( 3-methyl methcathinone) i 3-CMC (3- chloromethcathinone).

To je tek treći put da Komsija predlaže zabranu psihoaktivnih supstanci na osnovu pravila EU.

Prema navodima agencije EU, te droge, pored „opšte stimulacije„, mogu da daju pojačano raspoloženje, osećaj euforije, povećane energije, društvenosti i povećan libido. S druge strane, rizik su nesanica, anksioznost i psihoza.

Obe supstance, navela je Komisija, „opasne su po život zbog svoje toksičnosti“ i 3-MMC se povezuje sa 27 smrti u pet članica EU a 3-CMC sa deset smrti u dve članice.

Predlog EK je u formi delegiranog akta i stupiće na snagu za dva meseca, ako mu se ne usprotive Evropski parlament ili Savet. Nakon toga, članice će imati šest meseci da sprovedu zabranu na nacionalnom nivou, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…