1. Početna
  2. Društvo
  3. Pravosuđe
  4. Na optužnicu za zloupotrebe u Kolubari čeka se 5 godina

Na optužnicu za zloupotrebe u Kolubari čeka se 5 godina

Rudarski basen Kolubara

Vraćanje optužnica na dopunu, kao što se desilo sa optužnicom protiv Nebojše Čovića, nije usamljen slučaj. Slično se dešava sa optužnicom za zloupotrebe u Rudarskom basenu Kolubara.

Tužilaštvo je prema saznanjima Insajder.neta više puta sudu predalo optužnicu, da bi je sud vraćao na dopunu i to tako traje već 5 godina. Podsetimo, detalji o zloupotrebama objavljeni su u serijalu Insajdera "Prevara veka". Posle serijala uhapšeno je više od 30 lica, a Tužilaštvo je posle godinu dana prvi put napisalo optužnicu. 

Da li se sećate priče o zloupotrebama u Rudarskom basenu Kolubara?

U ovom preduzeću koje je deo EPS-a tokom godina bio je razvijen specifičan sistem izvlačenja novca na štetu javnog preduzeća.

U Insajderu je otkriveno da je najveći deo novca izvlačen kroz angažovanje mašina za kopanje uglja od privatnih firmi.  Te mašine plaćane su po satu rada, a „na papiru“ su radile 24 sata dnevno, 31 dan u mesecu. Desilo se čak i to da je mašina jednog dana radila 25 sati. Drastičan rast za troškove mehanizacije počinje 2006. godine da bi troškovi počeli da se smanjuju 2010. godine.

U poslu su kako je tada kroz dokumentaciju prikazano u Insajderu bile angažovane i mašine privatnih firmi koje su bile povezane sa rukovodstvom preduzeća, od kojih je najveći broj njih imao i stranačke funkcije.

Naime, bivši direktor RB Kolubara Dragan Tomić, kadar DSS-a, iznajmljivao je mašinu privatne firme čiji je on bio suvlasnik. Mašine u RB Kolubara imao je i Radosav Savatijević, tadašnji član Upravnog odbora EPS-a, čiji je Kolubara deo.  Insajder je takođe otkrio dokaze da je mašine u Kolubari imala i firma povezana sa Draganom Markovićem Palmom, koji za razliku od Savatijevića i Tomića nije obuhvaćen optužnicom.

Zaboravljene zloupotrebe? 

Optužnica za ove zloupotrebe u RB Kolubara pune četiri godine se vrti u krug – od tužilaštva do suda i nazad. Tužilaštvo napiše optužnicu i prosledi sudu da je potvrdi, sud je zatim vraća na dopunu.

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal za sada je obuhvaćeno 28 osoba, među kojima bivši rukovodioci RB Kolubara – Dragan Tomić, Vladan Jovičić, obojica u to vreme kadrovi DSS-a, bivši komercijalni direktor RB Kolubara Radisav Ranković kadar SPS-a, Radosav Savatijević privatni preduzetnik i bivši član UO EPS-a. Optuženo je i više radnika Kolubare, ali i lokalnih političkih funkcinera.

U međuvremenu je sud doneo pravnosnažnu presudu u slučaju tzv „male Kolubare“, odnosno zloupotrebe prilikom prodaje gvožđa iz Kolubare po niskoj ceni povlašćenim privatnim firmama. Ovom temom Insajder se nije bavio u serijalu o Kolubari, ali su se i na toj optužnici našli skoro svi odgovorni funkcioneri tog preduzeća pomenuti u serijalu Insajdera u vezi sa zakupom mehanizacije. Tako je posle oslobađajuće presude za „malu Kolubaru“ u javnosti ostao utisak da nisu krivi ni za zloupotrebe prilikom zakupa mehanizacije od privatnih firmi, iako za to optužnica formalno još nije podignuta.

Kako se optužnica vrti u krug?

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je prvu optužnicu za zloupotrebe u RB Kolubara u aprilu 2012. godine a njom je obuhvaćeno 28 osoba, između ostalog bivši rukovodioci preduzeća i stranački funkcioneri. Vanpretresno veće Specijalnog suda dva meseca kasnije vratilo je optužnicu na dopunu istrage. Posle više od dve godine, u novembru 2014. tužilaštvo završava dopunu istrage i šalje sudu dopunjenu optužnicu na potvrđivanje. Sud i ovu optužnicu vraća tužilaštvu radi dopune istrage i to posle skoro godinu dana u septembru 2015. Prema saznanjima Insajder.net poslednja verzija optužnice uskoro treba ponovo da bude prosleđena sudu. 

Izvor: Insajder.net

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…