Na onlajn samitu EU-Zapadni Balkan o solidarnosti u vreme krize i evropskoj perspektivi

EU zastava

Zagreb, 04. maj 2020. – Sastanak lidera članica Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana biće održan 6. maja putem video konferencije zbog pandemije korona virusa, saopštilo je hrvatsko predsedavanje EU.

Na agendi će biti borba protiv pandemije korona virusa, regionalna saradnja i evropska perspektiva država regiona.

U borbi protiv COVID-19 Evropska unija i Zapadni Balkan su ujedinjeni. Samit će pružiti priliku za isticanje međusobne solidarnosti i saradnje u vreme krize„, navodi se u saopštenju i podseća da je EU obezbedila 3,3 milijarde evra pomoći zemljama Zapadnog Balkana u borbi protiv pandemije.

Lideri će takođe potvrditi evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i „opredeljenost država Zapadnog Balkana da se pridržavaju evropskih vrednosti i načela„.

EU je najvažniji partner regiona Zapadni Balkan, a video-konferencija će naglasiti značaj jedinstvenih odnosa EU i Zapadnog Balkana„, navodi se u saopštenju.

Učesnici video-konferencije će razmeniti mišljenja o novoj fazi bliske saradnje za rešavanje socio-ekonomskih posledica krize COVID-19, važnosti regionalne saradnje, kao i o tome kako najbolje upravljati bezbednosnim izazovima.

Na sastanku će učestvovati predsednici država ili vlada država članica EU i šest zapadnobalkanskih zemalja – Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i Kosova.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel će predsedavati sastankom i zajedno s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen predstavljaće EU.

Na video-konferenciji će učestvovati i Andrej Plenković, premijer Hrvatske koja trenutno predsedava EU, visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednost Džozep Borel, predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke, Evropske investicione banke i Saveta za regionalnu suradnju.

Posle sastanka biće održana konferencija za novinare na kojoj će se obratiti Šarl Mišel, Ursula fon der Lajen i Andrej Plenković.

Prethodni samit EU-Zapadni Balkan bio je održan 17. maja 2018. u Bugarskoj, kada je usvojena Sofijska deklaracija, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…