Na klimatskom samitu Ujedinjenih nacija pokrenut plan G7 „Globalni štit“

COP27

Šarm el Šeik – Na klimatskom samitu Ujedinjenih nacija COP27 pokrenut je plan Grupe 7 (G7) pod nazivom Globalni štit.

Plan je pokrenut radi obezbeđenja sredstava za zemlje koje trpe klimatske katastrofe, mada neki učesnici dovode u pitanje efikasnost planirane šeme.

Plan, koji koordiniraju Nemačka kao predsedavajući G7 i grupa V20 klimatski ranjivih zemalja, ima za cilj brzo obezbeđivanje sredstava za realizaciju unapred ugovorenog osiguranja i za finansiranje zaštite od katastrofa kao što su poplave, suše i uragani, kada do njih dođe, prenosi Rojters.

Globalni štit, uz sredstva Nemačke od 170 miliona evra (175,17 miliona dolara) i još 40 miliona evra od drugih donatora, uključujući Dansku i Irsku, u narednih nekoliko meseci treba da se razvije u podršku koja će biti podeljena zemljama kao što su Pakistan, Gana, Fidži i Senegal, za pomoć kada ih zadese klimatske katastrofe.

Neke zemlje i aktivisti su, međutim, oprezni jer strahuju da će ovaj plan podriti napore da se postigne suštinski dogovor o finansijskoj pomoći za tzv. „gubitak i šetu“, odnosno za, kako kaže UN, nepopravljivu štetu nanetu globalnim zagrevanjem.

Nemačka ministarka za razvoj Svenja Šulce rekla je da Globalni štit ima za cilj da dopuni, a ne da zameni napredak dogovora o „gubitku i šteti„.

Ovde se ne radi o vrsti taktike da se izbegnu formalni pregovori o aranžmanima za finansiranje gubitaka i štete. Globalni štit nije jedno i jedino rešenje za gubitke i štete. Zacelo ne. Potreban nam je širok spektar rešenja“, naglasila je Šulce.

Neka istraživanja pokazuju da bi do 2030. godine ugrožene zemlje mogle da se suoče sa gubicima i štetama povezanim s klimom u iznosu od 580 milijardi dolara godišnje.

Ministar finansija Gane Ken Ofori-Ata, koji predsedava grupom V20 ugroženih zemalja, ocenio je da je pokretanje Globalnog štita „davno zakasnlo“.

S druge strane, neke ranjive zemlje dovele su u pitanje fokus ovog plana na osiguranje, navodeći da premije osiguranja dodaju još jedan trošak državama koje su ionako u škripcu s novcem, a koje imaju niske emisije ugljenika i najmanje doprinose uzrocima klimatskih promena.

Još nismo ubeđeni (da je ovo dobra šema), posebno elementi vezani za osiguranje. Korišćenje osiguranja je metoda u kojoj žrtva plaća, na početku samo u ratama„, rekao je za Rojters Avinaš Persaud, specijalni izaslanik za klimatske finansije premijerke Barbadosa Mie Motli, dodajući da finansiranje gubitaka i štete treba da bude zasnovano na grantovima.

Za sada se ne zna koliko bi sredstava iz najavljenog Globalnog štita bilo u obliku grantova.

Mihai Robertson, pregovarač Alijanse malih ostrvskih država, koji poziva na stvaranje novog fonda UN za gubitke i štete u pregovorima ove sedmice, kaže da bi čak i subvencionisane premije osiguranja omogućile osiguravajućim kompanijama u bogatim zemljama da profitiraju na patnji siromašnih i ranjivih nacija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…