Na indeksu privatnosti u medijima najviše napredovali lokalni mediji

tablet

Beograd, 20. jun 2022. – Drugi krug Indeksa privatnosti u medijima beleži ogroman napredak lokalnih medija.

Oni su pokazali više spremnosti da svoje poslovanje usklade sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti nego neke od najvećih medijskih kuća

Najveći napredak ostvaren je u domenu jasnog i transparentnog informisanja čitalaca o ličnim podacima koje medijski sajtovi prikupljaju, odnosno unapređenjem njihovih politika privatnosti. Prvi krug istraživanja je prošle godine urađen na uzorku od 50 medija, dok je 2022. bio manji za jedan sajt koji je u međuvremenu ugašen (Istočne vesti).

Od ostalih pozitivnih promena u odnosu na prethodni krug merenja izdvaja se i to i da je jedan medij više odlučio da svoje i podatke svojih korisnika skladišti u Srbiji, tako da ih je sada deset.

Najbolje rangirani mediji u drugom krugu:

Podsećamo, SHARE Fondacija je 2021. u saradnji sa BIRN-om pokrenula, prvi put u Srbiji, istraživanje Indeks privatnosti u medijima. Metodologija je bazirana na standardima globalne tehničke i građanske zajednice, zakonskim obavezama, i etičkim načelima novinarske profesije u domenu zaštite privatnosti.

Lokalni mediji su prepoznali obaveze u pogledu obrade podataka o ličnosti i na publici razumljiv način predstavili unapređene politike privatnosti, što se vidi po rangiranju. Prostora za napredak ima još mnogo, naročito u pogledu obaveštenja o kolačićima na sajtovima, ali je u odnosu na prošlu godinu napravljen značajan iskorak“, navodi Bojan Perkov, istraživač SHARE Fondacije.

Mediji u digitalnom okruženju moraju da rade na unapređivanju svojih praksi i internih politika da bi iskoristili potencijale digitalne ekonomije, i u isto vreme poštovali privatnost svoje publike. SHARE Fondacija je tu da u ovom procesu pruži stručnu podršku. Svi zainteresovani mediji mogu da potraže savet (poslati mejl na info@sharedefense.org).

Takođe, medijima, ali i organizacijama civilnog društva, dostupna je publikacija Digitalna bezbednost medija – interni protokoli bezbednosne politike koja pruža niz korisnih protokola u zaštiti privatnosti novinarske komunikacije kao i ličnih podataka publike.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…