Na globalnom nivou opada broj spremnih da prime vakcinu protiv koronavirusa

vakcina

Pariz, 06. novembar 2020. – Rezultati novog Ipsosovog istraživanja pokazali su da je na globalnom nivou 73% ispitanika spremno da primi vakcinu protiv kovida-19 kada bude na raspolaganju, što je za četiri procentna poena manje nego pre tri meseca.

Oni koji su protiv vakcine navode da se plaše neželjenih efekata i brinu da vakcine suviše brzo prolaze klinička testiranja.

Većina ispitanika na globalnom nivou misli da prva vakcina za široku upotrebu neće biti na tržištu pre trećeg kvartala 2021. a  polovina kaže da će se vakcinisati u prva tri meseca.

Onlajn istraživanje koje je Ipsos uradio u partnerstvu sa Svetskim ekonomskim forumom obuhvatilo je više od 18.000 odraslih iz 15 zemalja a obavljeno je u prvoj polovini oktobra.

Najspremniji da prime vakcinu protiv kovida-19 su u Indiji, Kini, Južnoj Koreji i Brazilu, preko 80% ispitanika, a preko 70% ih je u Australiji, Britaniji, Meksiku i Kanadi.

Istovremeno je tek nešto više od polovine odraslih Francuza i oko dve trećine Amerikanaca, Španaca, Italijana, Južnoafrikanaca, Japanaca i Nemaca spremno da se vakciniše protiv kovida-19.

Od avgustovskog istraživanja broj onih koji nameravaju da se vakcinišu pao je u deset od 15 zemalja a najviše u Kini, Australiji, Španiji i Brazilu.

Istraživanje je pokazalo i da u Kini, Indiji, Brazilu i SAD svaki četvrti ispitanik očekuje da će vakcina biti na raspolaganju do kraja 2020. ili najkasnije u aprilu 2021.

Među onima koji ne nameravaju da prime vakcinu protiv kovida-19, 34% brine zbog neželjnih efekata, 33% misli da vakcine prebrzo prolaze klinička testiranja, 10% ne misli da će vakcina biti efikasna, isti procenat je protiv vakcina uopšte a 8% smatra da je rizik da dobiju kovid-19 mali.

Strahovanja od neželjnih efekata najveća su u Japanu i Kini, u Brazilu i Španiji su najzastupljenije bojazni da se žuri sa kliničkim testiranjima dok je onih koji se protive svim vakcinama najviše u Južnoj Africi i Indiji, oko petina ispitanika.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…