Na Berlinskom filmskom festivalu Stiven Spilberg nagrađen za životno delo

Foto: Reuters

Berlin – Proslavljenom američkom filmskom reditelju Stivenu Spilbergu uručena je nagrada za životno delo na 73. Berlinskom filmskom festivalu.

Primajući Počasnog zlatnog medveda za životno delo Spilberg je rekao da ga i danas, u 76. godini života uzbuđuju planovi za snimanje novih filmova.

Ovaj svetski priznati reditelj, poznat po najomiljenijim blokbasterima u istoriji kinematografije kao što su Ajkula i E.T. nedavno je završio, jedan za drugim dva filma – poluautobiografski “Fibelmansovi“ i “Priča sa zapadne strane“, rimejk klasičnog holivudskog klasika, ljubavno-dramskog mjuzikla iz 1961. godine koji je režirao tandem Robert Vajz i Džerom Robins po originalnom brodvejskom mjuziklu iz 1957. godine.

Govoreći o poluautobiografskom ostvarenju “Fibelmansovi“, Spilberg je rekao da ga je majka uvek podsticala da snimi film o svom detinjstvu.

Moja mama je govorila: Dala sam ti toliko dobrog materijala, kada ćeš ga iskoristiti„, rekao je Spilberg.

Poznat po svojim popularnim, pristupačnim i ubedljivim filmovima, Spilberg je uputio savet potencijalnim filmskim stvaraocima da uvek počnu od priče.

Ako želite da budete filmski režiser, pre svega pišite. Priča će učiniti da publika obrati pažnju na vas, a ne snimci„, poručio je američki reditelj.

Spilberg je podelio sa auditorijumom da završava rad na scenariju pod naslovom “Napoleon“ koji je njegov prijatelj, čuveni američki reditelj Stenli Kjubrik ostavio nedovršenim posle smrti 1999. godine.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…