MUP nije dostavio podatke o istrazi protiv Lončara

Zlatibor Lončar

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nije dostavilo novinarima KRIK-a dokumenta iz istrage o vezama ministra zdravlja sa zemunskim klanom. MUP je na ovaj način prekršio Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Nakon što je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK objavila priču da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar kupio stan od zemunskog klana, on je odbio da objasni prirodu odnosa sa Zemuncima. Naglasio je da je reč o starom slučaju na koji su nadležni organi stavili tačku i da je epilog poznat. Ministar je sugerisao novinarima KRIK-a da se za sve informacije obrate nadležnim organima.

U zahtevu koji je upućen MUP-u, novinar KRIK-a zatražio je kopije dokumenata nastalih tokom istrage protiv Lončara, uključujući zapisnike sa saslušanja. Ni 15 dana nakon isteka zakonskog roka da postupe po zahtevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, MUP nije poslao odgovor.

KRIK je danas poslao žalbu kancelariji Poverenika.

U istraživačkoj priči, objavljenoj krajem februara, KRIK je otkrio da je Lončar 2002. godine potpisao ugovor o kupovini stana od supruge Sretka Kalinića, najpoznatijeg ubice zemunskog klana. Ugovor je potpisan deset dana nakon smrti crnogorskog mafijaša za čije su ubistvo Lončara optužili svedoci saradnici u postupku protiv zemunskog klana.

Lončar nije želeo da objasni da li je stan platio ili ga je dobio na poklon. U javnim nastupima lažno je optuživao KRIK što je bio početak medijskog napada koji je potrajao narednih mesec dana.

Autor: Pavle Petrović, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK)

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…