MUP da prekine sa zastrašivanjem građana koji ukazuju na propuste u njihovom radu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Beograd, 30. jun 2022. – Mreža aktivista i aktivistkinja Solidarno za prava svih najoštrije osuđuje reakciju Ministarstva unutrašnjih poslova nakon ukazivanja na problem u postupanju sa putnicima na Aerodromu Nikola Tesla.

Nakon teksta objavljenom u dnevnom listu Danas – „Šta ‘yes’?“: Kako policijski službenici na aerodromu reaguju kad im se ukaže da nezakonito postupaju, MUP je bio dužan da proveri navode o neprimerenom postupanju i vređanju dostojanstva stranih državljana.

Umesto pokretanja postupka u kome bi se utvrdile sve relevantne činjenice, Ministarstvo untrašnjih poslova je istog dana izdalo saopštenje u kome autora teksta, Mirka Medenicu, naziva bezobraznim i najavljuje prekršajnu prijavu protiv njega, jer je ukazao na rasističko postupanje prema putnicima.

Mirko Medenica je opisao svoje iskustvo sa aerodroma u kome je prisustvovao vređanju dostojanstva putnika koji su bili tamnije boje kože, kao i da je na licu mesta ukazao službenim licima na neprimerenost takvog postupanja i rasizam, zbog čega je i sam legitmisan i najavljeno mu je da će protiv njega biti pokrenut prekršajni postupak zbog vređanja službenog lica u vršenju službene dužnosti.

Saopštenje MUP-a usledilo je nekoliko sati nakon objave teksta, a u njemu se na vrlo neprimeren način, građanin koji ukazuje na propuste u radu naziva bezobraznim i imputira mu se namera da zarad ličnih interesa ugrozi ugled MUP-a.

Ovakvo postupanje MUP-a predstavlja direktno zastrašivanje građanja koji reaguju na propuste u radu policijskih službenika, što stvara atmosferu straha u društvu. Poruka ovog saopštenja nije usmerena samo na autora teksta, već na sve građane koji kritikuju rad državnih institucija.

Ukazivanje na kršenje osnovnih ljudskih prava je pravo svakog građanina i građanke, a državni organi su dužni da ovakve slučajeve ispitaju u cilju čuvanja sopstvenog ugleda. Ugled institucije se narušava upravo prebrzim i neprimerenim saopštenjima u kojima se građanima preti prekršajnim prijavama.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Laguna objavila knjigu o Rolingstonsima

_______
Beograd – Knjiga „Stone Age: Šezdeset godina Rolingstounsa“ novinarke Lesli En Džouns, u prevodu Dejana Cukića, nalazi se u prodaji, saopštila je izdavačka kuća Laguna. „U knjizi ‘Stone Age: Šezdeset…