MUP da postupi po najavljenoj žalbi i ponište rešenje o zabrani šetnje

Tri slobode

Beograd, 13. septembar 2022. – Organizacije civilnog društva okupljene oko Platforme „Tri slobode“ ocenile su kao sramotnu i neodgovornu odluku ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) o zabrani šetnje u okviru LGBT manifestacije Evroprajd.

Upućen je i poziv da MUP postupi po najavljenoj žalbi organizatora i poništi prvostepeno rešenje o zabrani.

U saopštenju se ocenjuje da odluka Policijske stanice Stari grad predstavlja „direktnu posledicu pritisaka kojima je ta stanica bila izložena od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mandatarke za sastav vlade Ane Brnabić, koji su, izvan svojih Ustavom i zakonom definisanih ovlašćenja, najavljivali zabranu okupljanja i iznosili neubedljive razloge za zabranu„.

Opasnost od napada i sukoba, kao i nasilja, uništavanja imovine i narušavanja javnog reda u većem obimu u slučaju istovremenog održavanja dva najavljena okupljanja, ne može i ne sme biti dovoljan razlog za zabranu mirnog okupljanja kakva je Evroprajd šetnja„, dodaju iz Platforme „Tri slobode„.

Naveli su da je „u demokratskom društvu nedopustivo ograničavati slobodu mirnog okupljanja učesnika jednog okupljanja zbog pretnji ili opasnosti od nasilnog ponašanja koje potiču isključivo od učesnika kontraskupa„.

Današnja odluka o zabrani može biti shvaćena i kao priznanje države da je u potpunosti nemoćna da kontroliše radikalne desničarske grupe i pojedince, koji su prethodnih nedelja otvoreno pozivali na ukidanje slobode mirnog okupljanja, koju garantuju Ustav Srbije, Evropska konvencija o ljudskim pravima i Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima„, ocenile su organizacije civilnog društva.

Saopštenje su potpisale Građanske inicijative, Novi optimizam, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Beogradski centar za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Centar za praktičnu politiku, A 11 Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Crta, Autonomni ženski centar, Slavko Ćuruvija fondacija.

Među potpisnicima su i Catalyst Balkans, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM i Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…