Multinacionalne kompanije ostaju bez manjih poreza u EU

Evropska komisija predstavila je 28. januara novi predlog za borbu protiv izbegavanja poreza od strane velikih kompanija kako bi stala na put poreskim aranžmanima članica Evropske unije i multinacionalnih kompanija.

Predložene mere uključuju one usmerene na zatvaranje "rupa" u poreskim zakonima koje kompanije koriste da plaćaju manje poreze, kao i one za unapređenje razmene informacija o porezima između članica EU. Među korisnicima povoljnih poreskih aranžmana sa nekim članicama EU su Epl, Gugl, Amazon, Starbaks.

Paket mera zasnovan je na ciljevima Komisije za fer oporezivanje – obezbeđenju efikasnog oporezivanja u EU, povećanju poreske transparentnosti i obezbeđenju ravnopravnih uslova, saopštila je Evropska komisija.
 
Ističući da su "kompanijama koje ne poštuju evropske poreske propise odbrojani dani", evropski komesar za oporezivanje Pjer Moskovici rekao je da se zbog izbegavanja poreza godišnje gubi 50-70 milijardi evra, prenela je agencija AP.
 
Komisija je pozvala članice EU da usvoje oštriji i bolje koordinisan pristup prema kompanijama koje nastoje da izbegnu pošteno plaćanje poreza, kao i da sprovode međunarodne standarde u toj borbi.
 
Predlozi iz Paketa za borbu protiv izbegavanja poreza uključuju pravno obavezujuće mere za blokadu najčešćih metoda koje kompanije koriste za izbegavanje poreza, preporuke članicama kako da spreče zloupotrebu poreskih aranžmana i predlog zemljama EU da razmenjuju informacije vezane za poreze o multinacionalnim kompanijama koje posluju u EU.
 
Predlažu se i mere za unapređenje dobre poreske uprave na međunarodnom nivou ali i pokretanje procesa na nivou EU za evidentiranje trećih zemalja koje odbijaju da "igraju pošteno".
 
Te mere će, pored ostalog, doprineti povećanju transparentnosti između članica i obezbediti fer konkurenciju svih kompanija na jedinstvenom tržištu.
 
Predložene mere zasnovane su na globalnim standardima koje je jesenas predstavila Organizacija za evropsku saradnju i razvoj i treba da ih prihvate sve članice EU i Evropski parlament.
 
"Zbog izbegavanja poreza se godišnje gube milijarde evra – novac koji je mogao da bude iskorišćen za javne usluge, poput škola i bolnica, ili za podsticanje zapošljavanja i rasta. Građani i kompanije koje 'igraju' pošteno na kraju plaćaju veće poreze. To je neprihvatljivo i mi radimo da to zaustavimo. Napravili smo ključni korak da stvorimo jednake uslove za sve kompanije, za fer i efikasno oporezivanje za sve Evropljane", rekao je na predstavljanju novih mera evropski komesar za ekonomska i finansijska pitanja, oporezivanje i carine.
 
Potpredsednik Komisije zadužen za evro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis kazao je da usvajanje paketa predstavlja još jedan korak ka jačanju poverenja u poreski sistem.
 
"Ljudi moraju da budu uvereni da se poreski propisi primenjuju isto na sve pojedince i kompanije. Kompanije moraju da plate fer udeo u porezima tamo gde posluju", istakao je Dombrovskis.
 
Veliki uživaju u malim porezima
 
Komisija je inače 2014. otvorila istrage vezane za oporezivanje u Eplu (Apple) u Irskoj, Starbaksu (Starbucks) u Holandiji i Amazonu u Luksemburgu i takođe preispituje oporezivanje velikih kompanija u Belgiji.
 
Istovremeno Gugl (Google) i britanski poreski zvaničnici tek treba da se suoče sa poslanicima nakon što su se složili da se pojave pred nadležnim odborom parlamenta i rasprave kontroverzni poreski sporazum. Gugl bi mogao da se nađe i na meti istrage EU.
 
Predstavnici američke internet kompanije i britanske službe za prihode i carine predočiće svoje dokaze na slušanju 11. februara, potvrdio je nadležni odbor parlamenta, piše 28. januara Gardijan.
 
Kontroverzni poreski aranžman britanske vlade sa Guglom mogao bi da bude razmatran i u odnosu na evropska pravila o konkurenciji, kao i da bude istražen, upozorila je evropska komesarka za konkurenciju Margrete Vestager.
 
Gugl je inače 23. januara postigao sporazum sa britanskim poreskim vlastima o uplati 130 miliona funti neplaćenih poreza. Takođe se Gugl složio da ubuduće ponese veći poreski teret. Do sporazuma je došlo nakon što je Gugl deceniju plaćao manji porez nego što treba.
 
I poreske vlasti Italije mogle bi 28. januara zvanično da obaveste Gugl o istrazi zbog navodnog izbegavanja plaćanja 200 miliona evra poreza tokom pet godina počev od 2008, piše italijanska Republika.
 
"Gugl poštuje poreske propise u svakoj zemlji u kojoj posluje. Nastavićemo da sarađujemo sa vlastima", saopštio je Gugl u Italiji.
 
Izvor blizak Guglu kaže da ta kompanija još nije dobila nikakav zvaničan dopis od tužioca ili drugih organa.
 
Prema javno dostupnim računima, Gugl je platio 2,2 miliona evra poreza u Italiji na prodaju od 54,4 miliona. Zvaničnici međutim misle da je Guglov prihod od prodaje daleko veći.
 
Gugl tvrdi, kao i druge internet grupe u Italiji koje plaćaju male poreze, da su njegove aktivnosti u Italiji ograničene na marketing i konsultantske usluge povezane sa evropskim sedištem kompanije u Irskoj.

Izvor: EurActiv.rs 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…