Muižnieks zabrinut zbog posledica presude NIN-u

Nils Muižnieks

Strazbur, 10. januar 2017. – Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnieks izrazio je zabrinutost zbog mogućih posledica presude nedeljniku NIN po tužbi ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.

Kako je preneo portal Euractiv, Muižnieks je podsetio da su prema praksi Evropskog suda granice prihvatljive kritike kada je o političarima reč šire nego za privatna lica dodajući da srpsko pravosuđe mora da obezbedi da sudska praksa u slučajima klevete bude u skladu sa praksom tog suda.

"Zabrinut sam zbog mogućeg negativnog uticaja koji bi na slobodu medija mogla da ima odluka Višeg suda u Beogradu", prema kojoj nedeljnik NIN kao kaznu treba da plati 300.000 dinara zbog povrede časti i ugleda ministra Stefanovića, naveo je Muižnieks na Fejsbuku.

Prema dobro utvrđenoj praksi Evropskog suda, granice prihvatljive kritike su "šire u pogledu političara nego za privatna lica", podsetio je Muižnieks.

Srpsko pravosuđe mora da obezbedi da sudska praksa u slučajima klevete bude u skladu sa sudskom praksom Evropskog suda, naveo je komesar.

Političari, sa svoje strane, treba da budu otvoreni za javne kritike i da spreče aktivnosti koje mogu imati negativan efekat na slobodu izražavanja, posebno za novinare.

Viši sud odredio je da NIN isplati ministru na ime nematerijalne štete 300.000 dinara, kao i troškove postupka zbog toga što je list povredio ugled i čast ministra unutrašnjih poslova objavljivanjem teksta "Nebojša Stefanović: Glavni fantom iz Savamale".

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…