Mrdalj: Nije demokratija samo u izborima, nego i u odgovornosti

Narodna skupština Republike Srbije

Beograd, 17. april 2020. – Zasedanja srpske skupštine su i pre naprednjaka bila „fasada“. Ukidanjem zasedanja je i bukvalno ostala samo fasada.

Demokratija je na respiratoru, piše u autorskom tekstu za DW politikolog Mladen Mrdalj.

Epidemija je biološki opasna i ekonomski strašna, ali postaje daleko opasnija kada rasplamsa nepoverenje u politički sistem. Nepoverenje slabi saradnju i zaoštrava unutrašnje sukobe.

Jedni svuda vide pretnju, kao da odustajanje od svega spašava život, što je neodrživa paranoja. Drugima koronavirus nije opasniji od gripa, izaziva ga 5G mreža, a svetska zavera epidemijom skriva masovno naseljavanje migranata, navodi Mrdalj za DW.

Histerično nepoverenje nije na delu samo u Srbiji. Većina navodnih dokaza je reciklirana sa zapada i naučna zajednica ih pobija. Međutim, kontradiktorne izjave i ponašanja nadležnih opravdavaju racionalno nepoverenje. Poverenje u sistem je sredstvo borbe protiv epidemije isto kao dezinfikatori. Zalihe se brzo troše, ali teško obnavljaju. Zato se postavlja ključno pitanje: kako jedan politički sistem proizvodi poverenje?“, pita politikolog.

Nijedna država ne može predvideti sve krize i prikladne planove za njih, ali sve neizbežno raspravljaju o njihovoj verovatnoći i ozbiljnosti. To nameće dva pitanja: ko raspravlja i ko odlučuje? U demokratskim državama raspravljaju svi građani, uglavnom preko izabranih poslanika, čija većina odlučuje. U nedemokratskim raspravljaju i odlučuju neizabrane elite.

Tekst, u celosti, možete pročitati na sajtu DW.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…