Moje Pravo 11. epizoda: Umesto državnih, Srbija dobila stranačke medije

Valjevo, 12. januar 2017. – Portal Dijalog Net emituje jedanaestu epizodu serijala ''Moje Pravo'', reditelja Miloša Pavlovića. 

Zahvaljujemo se Bojani Maljević i produkciji 'Monte Royal Pictures'' na mogućnosti da emitujemo ''Moje Pravo''.

Podsećamo da su nezavisne institucije,poput Zaštitnika građana, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti  i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, u obavezi da Narodnoj skupštini dostave redovni godišnji izveštaj najkasnije do 15. marta naredne godine.

Međutim, već dve godine Narodna skupština Srbije nije održala posebnu sednicu na kojoj bi bili  razmatrani izveštaji navedenih institucija.

Mediji u Srbiji nisu slobodni u meri primerenoj za savremenu evropsku državu i društvo, niti za ovde već jednom dostignuti nivo medijskih sloboda, konstatovano je u izveštaju Zaštitnika građana za 2014. godinu.

Postupci nosilaca vlasti i okolnosti na medijskom tržištu pogoduju autocenzuri ili tendencioznom, navijačkom izveštavanju usled koga trpi Ustavom zagarantovano pravo građana da budu istinito, potpuno i blagovremeno obaveštavani o pitanjima od javnog značaja.

Zaštitnik građana podseća u izveštaju da je obaveza svake države potpisnice Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, pa i Republike Srbije, u pogledu slobode izražavanja je dvostruka – negativna i pozitivna.

Negativnu obavezu – da se uzdrži od otvorenog suzbijanja slobode izražavanja – država načelno poštuje. Izuzetak su neki postupci i izjave čelnika države za vreme i nakon velikih poplava, koji se formalno mogu pravdati vanrednom situacijom.

Pozitivnu obavezu – da pospešuju atmosferu slobode javne reči, kritičkog preispitivanja javnih tema i raznovrsnosti mišljenja, izvršna vlast i pojedini nosioci zakonodavne vlasti – krše.

Primena tri reformska zakona u medijskoj sferi nije u praksi ojačala slobodu medija i pravo građana na potpuno, objektivno i pravovremeno informisanje, navedeno je u godišnjem izveštaju Zaštitnik građana za 2015. godinu.

Mediji su i dalje pod presudnim netransparentnim uticajem sprege politike i novca koji je samo zaodenut u zakonsku formu finansiranja programa i oglašavanja. Prave transparentnosti vlasništva nema. Ako je suditi po strukturi novih vlasnika medija, proističe da je Srbija, umesto državnih, dobila stranačke medije, ocenjuje Zaštitnik građana.

Javni medijski prostor i društvene mreže poprište su lažiranja javne debate, kroz organizovanu aktivnost stranačkih aktivista čiji je zadatak da masovnim pisanjem komentara, tvitova, postova, blogova određenu ideju, aktivnost, organizaciju, instituciju, ličnost veštački promovišu ili degradiraju, ne libeći se manipulacije, laži, uvreda i pretnji, ukazuje Zaštitnik građana u godišnjem izveštaju.

Na internetu postoje neregistrovani medijski sadržaji koji bez ikakve odgovornosti, zaklanjajući se, a u stvari zloupotrebljavajući neprincipijelno i nedosledno regulisane medijske slobode, objavljuju insinuacije, pretenciozne konstrukcije, otvorene i prikrivene pretnje i ucene. Kontrola javnog mnjenja medijskom manipulacijom stekla je svojevrsnu „legitimnost“ utoliko što je prihvaćena kao navodna neminovna posledica „slobode govora i izražavanja“.Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…