Moje Pravo 10. epizoda: Pravo na životnu sredinu je jedno od osnovnih ustavnih prava

Valjevo, 10. januar 2017. – Portal Dijalog Net emituje desetu epizodu serijala ''Moje Pravo'', reditelja Miloša Pavlovića. 

Zahvaljujemo se Bojani Maljević i produkciji 'Monte Royal Pictures'' na mogućnosti da emitujemo ''Moje Pravo''.

Podsećamo da su nezavisne institucije,poput Zaštitnika građana, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti  i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, u obavezi da Narodnoj skupštini dostave redovni godišnji izveštaj najkasnije do 15. marta naredne godine.

Međutim, već dve godine Narodna skupština Srbije nije održala posebnu sednicu na kojoj bi bili  razmatrani izveštaji navedenih institucija.

Možda u opisu manjkavosti iz oblasti zaštite životne sredine leži odgovor na pitanje o razlozima da Narodna skupština ignoriše izveštaj nezavisnih institucija.

Prava građana u pogledu zaštite životne sredine i klimatskih promena ne ostvaruju se u dovoljnoj meri i unapređenja su nedovoljna, navodi Zaštitnik građana u godišnjem izveštaju za 2014. godine.

U izveštaju Zaštitnika građana ukazano je da nisu pravno uređeni postupci čiji je predmet sanacija štete od zemljotresa u Kolubarskom okrugu (1998. godina), zemljotresa u Kraljevu (2010. godina), brojnih požara, klizišta, poplava i dr. (pre 2014. godine), kao ni oni koji će se eventualno voditi zbog štete prouzrokovane nekom budućom elementarnom nepogodom. 

I pored više  donetih zakona u prethodnoj godini,  oblast zaštite životne sredine i dalje karakteriše pravna neuređenost. U pogledu zaštite prava na zdravu životnu sredinu nije napravljen značajan pomak u odnosu na prethodne godine, ukazuje Zaštitnik građana u godišnjem izveštaju za 2015. godinu.

Iako se radi o jednom od osnovnih Ustavom garantovanih prava, napori nadležnih institucija uglavnom su deklaratorne prirode, diktirani i uslovljeni pregovaračkim procesom sa EU, a bez dovoljno samoinicijative.

Neefikasan nadzor nad primenom postojećih zakonskih rešenja i nedostatak međuresorne saradnje odražavaju se i na odsustvo svesti među građanima o značaju životne sredine. U nekim mestima u Srbiji zagađena je i voda koja više ne može da služi za piće, dok se u drugim zemljama taj resurs tretira kao strateški.Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…