Moguće povećanje samo minimalnih zarada

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen izjavio je danas da bi ta institucija mogla da odobri selektivno povećanje plata u javnom sektoru, što bi značilo povećanje samo minimalnih zarada naredne godine.

Ako mora da dođe do povećanja plata 2016. godine, to bi trebalo da bude kao podrška procesu reformi. To znači da bi oni koji zarađuju manje od referentne plate mogli da dobiju povećanje plata, ali opšte povećanje bi samo povećalo anomalije koje postoje„, rekao je Verheijen za Radio-televiziju Srbije.

On je naglasio da država mora da reformiše sistem plata i da ga pojednostavi da bude predvidiv, kako bi mogla u svakom trenutku da predvidi bužet za plate.

Prema njegovim rečima, Srbija ima duplo više zaposlenih na menažerskim funkcijama nego druge evropske zemlje.

Obično je to proporcija jedan prema osam, između menadžera i radnika, a u Srbiji je jedan prema četiri, dakle previše rukovodilaca i pratećih funkcija, a premalo zaposlenih u sektoru usluga„, kazao je Verheijen.

On naveo i da menažeri kompanija koje su u restrukturiranju blokiraju taj proces, zbog čega se restrukturianje, ali i privatizacija sporije odvijaju.

Menadžement jeste problem, ne radi se samo o tome da blokiraju reforme, već prisustvo menadžmenta koje investitori vide kao nekompetentne i nedovljno transparente, to blokira investitore da se zainteresuju za Srbiju„, rekao je šef Kancelarije Svetske banke.

Upitan kako gleda na otpuštanje viška zaposlenih, Verheijen je naglasio da se uštede ne moraju praviti samo u smanjenju broja zaposlenih, već i reformom sektora usluga i robe.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…