Moguća diskriminacija osuđenika pri isplati jednokratne novčane pomoći od 100 evra

zatvor

Niš, 19. maj 2020. – Centar za ljudska prava Niš upozorio je da u isplati jednokratne novčane pomoći od 100 evra postoji mogućnost diskriminacije osuđenika i štićenika u ustanovama socijalne zaštite koji nisu primaoci socijalne pomoći, niti su penzioneri.

Postavlja se pitanje kako će pomoć biti isplaćena licima koja nemaju ličnu kartu, a nalaze se na izdržavanju kazne. Pitanje je i kako će se prijavljivati za pomenuta sredstva oni osuđenici koji imaju ličnu kartu„, stoji u saopštenju te organizacije.

Navodi se da mnogi osuđenici nemaju ličnu kartu, jer im je istekla ili je ranije nisu ni imali, a da zbog toga što su u zatvoru nisu u mogućnosti da obnove svoja lična dokumenta.

Sličan problem će se javiti i kod isplate štićenicima u ustanovama socijalne zaštite koji nisu primaoci socijalne pomoći, niti su penzioneri, jer nije definisan način prijave za jednokratnu pomoć države„, naveli su iz niškog Centra za ljudska prava.

Dodali su da su im se javile osobe koje su na izdržavanju zatvorske kazne i traže mogućnost da ne budu diskriminisane u odnosu na ostale građane.

U pomenutoj uredbi Vlade Srbije, niti jednom rečenicom nije navedeno da je ovo pravo uskraćeno ‘zatvorenicima’ pa je neophodno da Uprava za izvršenje krivičnih sankcija izda uputstva i smernice kako da se to pravo ne uskrati ovoj marginalizovanoj grupi građana, koja je već pogođena siromaštvom“, stoji u saopštenju Centra za ljudska prava.

Podseća se da Uredba Vlade Srbije propisuje da pravo na novčanu pomoć imaju svi građani koji na dan stupanja na snagu uredbe imaju prebivalište na teritoriji Srbije i važeću ličnu kartu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…