Mogerini: Za evropski put Balkana 2018. će biti odlučujuća

Federika Mogerini, Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednost

Beograd, 2. januar 2018. – Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednost Federika Mogerini objavila je na svom blogu 12 događaja koji su obeležili 2017, a na trećem mestu te liste je put balkanskih zemalja ka Uniji za koji će ova godina, kako je ocenila, biti odlučujuća.

"Nije bila laka godina na Balkanu", navela je Federika Mogerini i podsetila da je tokom godine posetila šest glavnih gradova u regionu, neke u trenucima duboke političke krize.

Danas, kako je dodala, zahvaljujući smelim odlukama i sjajnom zajedničkom radu, krize su uglavnom rešene.

"Ponovo se krenulo putem reformi", ocenila je Federika Mogerini, ističući da ima još puno posla.

Kako je navela, kompas evropskih integracija pokazuje smer, a "2018. će biti odlučujuća godina da se taj put (ka EU) učvrsti i učini nepovratnim".

"To bi bio važan rezultat ne samo za region, već za celu Evropu", navela je Federika Mogerini.

Protekla 2017. je bila godina u kojoj se ponovo krenulo putem većeg evropskog jedinstva, uz obeležavanje 60. godišnjice Unije i pokretanja "Stalne evropske saradnje u odbrani".

Kao značajan trenutak 2017. Federika Mogerini je istakla i sastanak Evropske unije i Afričke unije znak da saradnja te dve institucije obuhvata sve sektore, uključujući i zajednički rad za spasavanju života migranata.

Za Federiku Mogerini je značajan bio i 9. maj – Dan Evrope, koji je obeležila u Savetu bezbenosti UN budući da je EU postala nezamenljiv stub koji podržava međunarodno pravo, multilateralnu diplomatiju i sistem UN.

Federika Mogerini je kao značajano za 2017. istakla i zalaganje EU za istorijski međunarodni nuklearni sporazum sa Iranom, ponovila je stav Unije o rešenju bliskoistočnog sukoba po modelu dve države.

Na listi događaja koji su obeležili 2017. je i početak obuke pripadnika libijske obalske straže, konferencije o Siriji u aprilu u Briselu koja se fokusirala na izgradnju te ratom uništene zemlje, kao i sastanak lidera EU i šest zemalja Istočnog partnerstva Ukrajine, Moldavije, Gruzije, Belorusije, Jermenije i Azerbejdžana.

Federika Mogerini je kao značajne navela i susrete koje je tokom godine imala sa mladima iz Evrope i sveta, navodeći da je važno čuti njihove kritike i predloge.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…