1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. Mogerini kriva za neuspeh borbe protiv hibridne pretnje iz Rusije

Mogerini kriva za neuspeh borbe protiv hibridne pretnje iz Rusije

Federika Mogerini, Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednost

Brisel, 9. novembar 2017. – U deklaraciji koju je potpisalo 65 evropskih poslanika i stručnjaka za bezbednost ocenjuje se da je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini kriva što Rusija nije označena kao "glavni izvor neprijateljskih dezinformacija" i što nije preduzela odgovarajuće kontra-mere.

Stručnjaci traže i da grupa za strateške komunikacije dobije više ljudi i novca.

Stručnjaci su u deklaraciji pozvali lidere EU, posebno imenujući visoku predstavnicu za spoljnu politiku i bezbednost, da "prestanu da pokušavaju da izbegnu označavanje Rusije kao glavnog izvora neprijateljskih dezinformacija". Takođe su tražili konkretne mere, kao što je jačanje kapaciteta Operativne grupe za strateške komunikacije Istok (East STRATCOM task force).

 Deklaraciju je potpisalo 65 evropskih stručnjaka za bezbednost i poslanika iz 21 zemlje.

Napisana je uoči sastanka Saveta ministara spoljnih poslova EU 13. novembra, na kojem će rusko dezinformisanje biti jedna od tema razgovora, pošto je navodno nekoliko ministara zemalja EU razočarano Mogerinijevom.

Koordinator inicijative je češki stručnjak Jakub Janda, šef strateškog programa Kremlj voč (Kremlin Watch) tink-tenk organizacije Evropske vrednosti, a potpisnici su predstavnici glavnih sektora zapadnog političkog i bezbednosnog establišmenta.

Među njima su potpredsednik Evropskog parlamenta, arhitekta zakona Magnicki Bil Brauder, direktor odeljenja za komunikacije u vladi Finske Mantila Marku koji predvodi borbu protiv ruskih dezinformacija u Finskoj, kao i bivši predsednik Radija Slobodna Evropa Džefri Gedmin.

Ovo nije prvi put da je Mogerini na meti kritika jer ne shvata ozbiljno hibridne pretnje iz Rusije, posebno jer timu STRATCOM nije dala više finansijskih i ljudskih resursa.

"Od kada su lideri EU odlučili pre dve godine da se Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) suprotstavi ruskim kampanjama dezinformisanja, posebnom timu (STRATCOM) i dalje ozbiljno nedostaje osoblje, pošto ima samo tri nacionalna stručnjaka koji su fokusirani na ovaj presudan zadatak. EEAS treba da utrostruči kapacitete tog tima kako bi konačno mogao da ozbiljno ispunjava svoj mandat", navodi se u deklaraciji.

Stručnjaci su apelovali da se taj tim reformiše od grupe sa privremenim zadatkom u stalnu strukturu EEAS-a i da mu se obezbedi najmanje milion evra za istrage.

U deklaraciji je ocenjeno da, uprkos ozbiljnosti pretnje, malo političkih lidera Zapada se glasno usprotivilo Rusiji.

"Na primer, Federika Mogerini je protekle dve godine provela pokušavajući da izbegne označavanje Rusije kao glavnog izvora neprijateljskih dezinformacija. Ako Evropa želi da pobedi tu pretnju njeni lideri moraju da je nazovu pravim imenom. Ruski lideri treba da čuju od evropskih predstavnika da ti neprijateljski subverzivni napori protiv naših demokratija moraju da prestanu", napisano je u deklaraciji.

Premijer Bugarske Bojko Borisov je, podseća EURACTIV, upitao predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera posle sastanka 8. novembra da objasni odakle dolaze pretnje po EU, ali nije dobio jasan odgovor.

Stručnjaci smatraju i da zemlje članice treba da sprovedu zajedničko ciljano istraživanje da bi došli do jasnih podataka o tome koji delovi njihovog društva veruju najčešćim dezinformacijama Kremlja.

Zvaničnici STRATCOM-a su ocenili da nema potrebe za centralizacijom svih napora u borbi protiv ruske propagande i dezinformacija u Briselu, smatrajući da bi produktivniji pristup bio da članice više same rade na tom planu.

Ne vide sve zemlje EU hibridnu pretnju Rusije na isti način, a neki od evropskih lidera su se čak zalagali za ukidanje sankcija koje je Brisel uveo Moskvi. Ipak, niko od njih do sada nije koristio pravo veta kada se glasalo o produžetku sankcija, preneo je Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…