MODS: Zaustaviti tabloidno nasilje nad decom

MODS

Beograd, 10. januar 2020. – Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) i Prijatelji dece Srbije najoštrije osuđuju pisanje tabloida koji drastično kršeći sve etičke i profesionalne norme na najgrublji način ugrožavaju prava deteta.

Prenošenjem izjava otmičara Ninoslava Jovanovića datih u okviru istražnog postupka pređene su sve granice ljudskosti i morala. Besramnim, senzacionalističkim tabloidnim naslovnicama i tekstovima prekršene su zakonske i etičke norme o privatnosti i dostojanstvu maloletne žrtve čime je ugrožen svaki interes maloletnog lica i višestruko prekršen Kodeks novinara Srbije i Konvencija o pravima deteta Ujedinjenih nacija.

Prijatelji dece Srbije i MODS su od septembra 2019. godine u više navrata pozivali sve medijske kuće, pa i ove tabloide, da potpišu Pravilnik protiv zloupotrebe dece u medijske svrhe „Deca i mediji“ i da u svom radu poštuju dostojanstvo i privatnost svakog deteta i sva ostala prava deteta. Nijedan od ovih medija (Srpski telegraf, Informer, Alo, Kurir, Blic) nije se odazvao inicijativi niti se udostojio da potpiše ovaj Pravilnik. Sada je jasno i zašto.

MODS poziva nadležno tužilaštvo da ispita sve okolnosti u vezi sa objavljivanjem podataka iz istrage, jer se osim pitanja neetičkog izveštavanja pojedinih medija, postavlja i pitanje kako su ove informacije do njih stigle ili su iskonstruisane.

Mreža organizacija za decu Srbije poziva sve građane i građanke da pošalju poruke negodovanja i osude svima koji na najgrublji način krše prava deteta i time pokažu svest i odlučnost da deca u Srbiji rastu zaštićeno i dostojanstveno.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…