1. Početna
  2. Kultura
  3. Mocartova sonata ne pomaže protiv epilepsije

Mocartova sonata ne pomaže protiv epilepsije

Foto: Foto: unsplash.com

Beč – Nova studija psihologa sa Univerziteta u Beču je pokazala da ne postoje naučni dokazi za navodno pozitivno dejstvo Mocartove sonate KV448 na epilepsiju.

Studija je objavljena u stručnom časopisu „Nature Scientific Reports“.

Muzici Volfganga Amadeusa Mocarta se posebno u poslednjih pedeset godina pripisuju zapanjujući efekti. Izveštaji o mogućim pozitivnim efektima slušanja Mocartove sonate KV448 na simptome epilepsije dobili su veliku medijsku pažnju.

Empirijska pouzdanost naučnih otkrića do sada je bila nejasna. Studija bečkih psihologa je pokazala da se pozitivni uticaj Mocartove melodije na epilepsiju ne može dokazati.

Mocartova muzika je bila povezivana sa nizom navodno pozitivnih efekata ne samo na ljude, već i na životinje, pa čak i mikroorganizme.

Slušanje ove muzike bi trebalo da poveća inteligenciju kod odraslih, dece i fetusa, da utiče na krave da daju više mleka i na bakterije u postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda da bolje rade svoj posao.

Neke studije su prijavile ublažavanje simptoma epilepsije nakon što su pacijenti slušali pomenutu sonatu. Navodni pozitivni uticaju su pripisani Mocartovoj muzici na osnovu selektivnih izveštaja, suviše malih uzoraka i neadekvatnih istraživačkih praksi, saopšteno je iz Predstavništva Grada Beča u Beogradu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…

Preporučujemo…