Mobilnim telefonom dnevno razgovaramo 6,4 minuta, a fiksnim 1,8 minuta

mobilni
Foto: pixabay.com

Beograd – Pretplatnici fiksne telefonije u Srbiji su u trećem kvartalu ove godine u proseku dnevno razgovarali 1,8 minuta dok su mobilni korisnici razgovarali oko 6,4 minuta i slali 1,3 SMS poruke.

To se navodi u pregledu tržišta elektronskih komunikacija koje je objavio Ratel.

Kada je reč o fiksnoj telefoniji, broj pretplatnika, kao i ostvareni saobraćaj su bili manji u odnosu na prethodni kvartal, dok se struktura pretplatnika nije značajnije promenila, pa su privatni korisnici sa 87 odsto učešća, činili ubedljivu većinu.

Nacionalni saobraćaj je u ukupnom saobraćaju učestvovao sa 94 odsto, telefonski pozivi iz fiksne mreže su u najvećoj meri bili upućeni ka fiksnim mrežama, dok su u međunarodnom saobraćaju preovladavali  dolazni pozivi.

Podaci o mobilnim elektronskim komunikacionim mrežama i uslugama pokazuju da je u trećem kvartalu bilo oko 8,84 miliona aktivnih korisnika usluga mobilne mreže i da su oni ostvarili oko 5,12 milijardi minuta razgovora u domaćem i međunarodnom saobraćaju i poslali oko 1,06 milijardi SMS poruka.

Na tržištu usluga mobilne mreže u trećem kvartalu je zabeležen rast broja aktivnih korisnika, najviše minuta odlaznog saobraćaja bilo je upućeno prema brojevima u sopstvenoj mobilnoj mreži privrednog subjekta, 51odsto, dok su u romingu više saobraćaja generisali domaći korisnici u inostranstvu u poređenju sa saobraćajem koji su generisali korisnici iz inostranstva.

Broj pretplatnika fiksnog širokopojasnog interneta je blago porastao i iznosio je oko 2,03 miliona.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…