MMF vidi oporavak zone evra, rizici na srednji rok

Oporavak ekonomije zone evra dobija na snazi ali slabe perspektive na srednji rok ukazuju na potrebu fokusiranja na povećanje tražnje, čišćenje bilansa banaka, ubrzavanje strukturnih reformi i jačanje uprave, ocenio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Kao prioritete MMF na nacionalnom nivou vidi reforme na tržištu rada radi unapređenja poslovne klime i konkurentnosti dok su na nivou zone evra među prioritetima uklanjanje nacionalnih barijera i ubrzavanje stečajnog postupka. Fond ukazuje i na potrebu smanjenja udela nenaplativih zajmova kako bi se oslobodio kapital za novo kreditiranje.
 
Iako je stopa nezaposlenosti u zoni evra još visoka, stabilan rast broja radnih mesta i povećanje realnih zarada pomogli su oporavak potrošnje dok je politika Evropske centralne banke (ECB) doprinela unapređenju poverenja i poboljšanju finansijskih uslova, ocenio je globalni kreditor.
 
Kako se navodi, među velikim ekonomijama zone evra, Nemačka nastavlja da beleži rast malo iznad 1,5% dok Španija snažno grabi napred. Italija izlazi iz tri godine recesije a privredne aktivnosti u Francuskoj su ojačale na početku godine.
 
Oporavak zone evra pomogli su jevtinija nafta, monetarno popuštanje i slabiji evro i očekuje se da ekonomija zone u 2015. ubeleži umereni rast od 1,5% a u 2016. godini od 1,7%, navodi se u Fondovom najnovijem pregledu stanja u monetarnoj uniji.
 
Međutim, izgledi na srednji rok nisu blistavi i, kako kaže šef misije MMF za zonu evra Mahmud Pradan, "više faktora zamagljuje perspektive za rast u narednih pet godina". On je među te faktore ubrojio visoku nezaposlenost, posebno mladih, velike korporacijske dugove i rast nenaplativih zajmova u bankarskom sistemu.
 
Spore strukturne reforme takođe nepovoljno deluju na poslovnu klimu i umanjuju potencijal za rast. Posledica je da je zona evra manje otporna na potrese.
 
"I potres umerene snage, poput manjeg od očekivanog budućeg rasta ili jačanja geopolitičkih tenzija, mogao bi da uvede blok u produženu stagnaciju", upozorio je Pradan.
 
U cilju umanjenja rizika za stagnaciju, MMF u izveštaju poziva zonu evra da snažnije i zajedničkim snagama radi na jačanju oporavka ekonomije, kao i otpornosti monetarne unije na šokove.

Izvor:euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…